Videospeler inladen...

Spoorstakers riskeren ook op 10 oktober dwangsom als ze veiligheid in gedrang brengen

Stakers die tijdens de actiedag op 10 oktober op de sporen komen of seinhuizen bezetten, kunnen een dwangsom opgelegd krijgen van 1.000 euro. Dat heeft de rechtbank beslist. Eerder had het hof van beroep tegen de dwangsommen geoordeeld.

Bij eerdere stakingen had spoorwegbeheerder Infrabel al dwangsommen geëist voor mensen die de veiligheid in het gedrang brachten door bijvoorbeeld op de sporen te lopen.

Op 15 september oordeelde het hof van beroep dat het opleggen van die dwangsommen niet meer mocht. Infrabel richtte zijn pijlen dan maar op de voorzitter van de Franstalige socialistische overheidsvakbond CGSP, maar daar stak de rechtbank een stokje voor.

In het arrest luidde het dat "eenzijdige verzoekschriften de beste manier zijn om spoorlopers te ontmoedigen", via dwangsommen dus. Infrabel diende dan maar opnieuw een verzoekschrift in en de spoorwegbeheerder kreeg gelijk.

Kortom: er verandert niets. Spoorstakers riskeren een deurwaarder tegen het lijf te lopen als ze zich op de sporen begeven of als ze seinhuizen bezetten. Ze kunnen dan een dwangsom van 1.000 euro worden opgelegd.

Infrabel benadrukt dat het hen puur om de veiligheid te doen is: "Dit heeft niets te maken met een beperking van het stakingsrecht. Het gaat ons alleen maar om de veiligheid", verduidelijkt woordvoerder Frédéric Petit.

Meest gelezen