Tom Lanoye over studententijd: "Iedereen denkt dat Herman Brusselmans rock 'n roll is, maar hij zat altijd in de les"

Zondag geeft Tom Lanoye een lezing aan zijn alma mater de UGent in het kader van de 200e verjaardag van de universiteit. Bij Radio 2 Oost-Vlaanderen haalt hij herinneringen op aan zijn studententijd.

Licentiaat in de germaanse filologie: dat diploma haalde Tom Lanoye eind jaren 70 aan de UGent. Toch was de auteur voorbestemd een andere weg in te slaan, vertelt hij vanmiddag aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Mijn moeder wou dat ik rechten zou studeren om strafpleiter of rechter te worden. Dat had ze altijd zelf willen doen. Ik heb me daar tegen verzet."

"Zelf wou ik filosofie studeren. Dat heeft mijn moeder mij godzijdank uit het hoofd gepraat. Germaanse filologie kwam als compromis uit de bus. Op zich vond ze dat niet erg, maar het vooruitzicht dat ik later leerkracht zou zijn, vond ze om een of andere reden maar niks."

Ook Herman Brusselmans studeerde germaanse filologie aan de UGent en wel op hetzelfde moment als Lanoye. Toch kenden ze elkaar toen niet. "Iedereen denkt dat Brusselmans rock 'n roll is, maar het is zo'n brave jongen met zijn poedel nu. Hij zat altijd in de les, meestal wel beschonken. Ik zat zelden in de les."

Zonder de fotokopieermachine had ik nooit mijn diploma gehaald

Zijn diploma heeft Lanoye naar eigen zeggen aan zijn charmes én aan de fotokopieermachine te danken. "Het was de tijd van de uitvinding van de fotokopieermachine. Zonder had ik mijn diploma nooit gehaald. Minstens toen was ik charmant en ik charmeerde allerlei brave leerlinges [om hun cursussen te kopiëren]."

"Het studentenleven hoort meer te zijn dan louter blokken en aanwezigheid. Ik weet niet of dat nu nog zo is. Een student hoort gulzig in het leven te staan als het gaat over poëzie, politiek en filosofie. Die discussie en nieuwsgierigheid hoort te vertrekken vanuit de student zelf en mag niet aangestuurd zijn door zijn ouders of door wat hij later tegenover zijn werkgever zou moeten kunnen ophoesten."

Het studentenleven hoort meer te zijn dan blokken en aanwezigheid

De lezing van Lanoye vindt zondag tussen 14 en 15 uur plaats in auditorium 5 van de Blandijnberg in Gent. Vanavond al neemt Brusselmans het woord in "De afspraak" op Canvas.

Wie meer wil weten over 200 jaar UGent kan vanaf morgen in het STAM in Gent terecht. Daar opent de tentoonstelling "Stad en universiteit. Sinds 1817" de deuren die de geschiedenis van de universiteit in al haar aspecten belicht.