"Top 50 van grootbedrijven in België betaalt nauwelijks 1 procent belastingen"

De studiedienstvan de extreemlinkse PVDA heeft vandaag voor de achtste keer de lijst van 50 topbedrijven gepubliceerd die geen of nauwelijks belastingen betalen. Op de eerste plaats staat brouwerij AB Inbev. De gemiddelde aanslagvoet van die bedrijven bedraagt volgens de PVDA nauwelijks 1 procent. De overheid loopt zo 9,1 miljard euro belastinginkomsten mis, geld dat volgens de partij nodig is om de pensioenen te betalen. Het VBO zegt dat de informatie van de PVDA niet klopt.

"Onze studie toont aan dat 50 grootbedrijven gemiddeld 1 procent belastingen betalen, 1 procent. Dat is zo goed als niets", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. "Normaal moeten die bedrijven 34 procent belastingen betalen. Dat kost onze samenleving miljarden euro’s."

"Deze regering gaat dat geld nu zoeken bij mensen die het niet hebben, bij gepensioneerden bijvoorbeeld. Dat is een enorme tegenstelling", aldus Mertens. "Onze studie toont dus opnieuw aan dat de regering met scherp schiet naar mensen die het moeilijk hebben en met losse flodders schiet naar miljardenbedrijven. Dat kan niet langer. Het wordt tijd dat iedereen gelijk is voor de wet."

Brouwerij AB Inbev is volgens de PVDA een stuitend voorbeeld. "Voor de zoveelste keer op rij staat AB InBev in onze top 10 van grote belastingontwijkers", klaagt Mertens aan. "Het wordt tijd dat iedereen gelijk is voor de wet."

"Geen belastingen? Niets is minder waar"

Werkgeversorganisatie VBO betwist de bevindingen van de PVDA. " België staat aan de top qua vennootschapsbelasting in procent van het BBP: 3,4 procent van het BBP, terwijl het Europees gemiddelde op 2,5 procent ligt", zegt afgevaardigd bestuurder Pieter Timmermans. 

Het VBO wijst er ook op dat 65 procent van de bedrijven meer dan 25 belastingen op zijn winst betaalt.

Meest gelezen