Videospeler inladen...

1 jaar cel voor twintiger die agent in Borgerhout duwde

De 20-jarige man uit Antwerpen die eind juni een politieagent heeft aangevallen in Borgerhout, krijgt 1 jaar celstraf en een geldboete van 800 euro. Dat heeft de correctionele rechtbank beslist. De jongeman heeft de agent geduwd toen die een minderjarige wilde arresteren die met een gestolen bromfiets reed. 

Op 25 juni viel een 20-jarige jongeman de politie aan in de omgeving van de Jan De Laetstraat in Borgerhout. Twee inspecteurs wilden een andere jongeman controleren die zonder helm op een gestolen bromfiets rondreed. Maar daarop ontstond tumult. De agenten werden belaagd door omstaanders uit de buurt, die de arrestatie wilden verhinderen.

Eén van hen was de jongeman van 20, die een inspecteur in de rug duwde. Hij werd gedagvaard via de snelrechtprocedure en werd vervolgd voor het toebrengen van slagen aan een politieman. De verdachte zelf ontkende de feiten en vroeg de vrijspraak.

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft nu beslist dat de jongeman 1 jaar gevangenisstraf krijgt en een geldboete van 800 euro. Volgens de rechter is het een bijzonder ernstig feit. "De feiten getuigen van een totaal gebrek aan respect voor de politieagenten, die hun werk naar best vermogen trachten uit te voeren."

Niet de eerste veroordeling

De jongeman bleek al eerder met het gerecht in aanraking te zijn gekomen. Op zijn strafblad staan twee veroordelingen. Zo kreeg hij op 29 april 2016 veertig maanden cel voor afpersing en diefstal met geweld.

Met betrekking tot deze feiten liet de man bij de start van het proces aan VRT NWS weten dat hij geen problemen wou met de politie. “Ik heb de agent misschien wel aangeraakt, toen ik hem aansprak. Ik wilde die agenten zeggen dat ze wat rustiger moesten zijn. Die jongen riep dat ze zijn hand gingen breken." 

“Ik heb al een crimineel verleden, ik heb veel feiten gepleegd toen ik jong was. Ik ben daarvoor veroordeeld, maar heb mijn verleden volledig achter mij gelaten”, zei de jongeman. Hij vindt dat hij nu moet opdraaien voor het feit dat men gewoon aan de media wil tonen dat agenten worden aangevallen door Marokkaanse jongeren in Borgerhout. "Tuurlijk zijn er jongeren die feiten plegen, maar daar worden ze voor veroordeeld. Maar er zijn ook jongeren die ervoor opdraaien terwijl ze niets hebben gedaan", zegt hij. Wel bevestigde hij dat er spanningen zijn met de politie: “Ze zoeken altijd problemen en voeren vaak controles uit. Normaal gezien zou je je veilig moeten voelen als de politie in de buurt is, maar dat is niet zo."

Hopelijk geeft deze uitspraak een signaal aan al wie geweld normaliseert tegen mensen die ons beschermen.

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA)

Burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA),  is tevreden dat de zaak zo snel behandeld werd . "Ik had het volle vertrouwen dat Justitie dit zeer ernstig zou nemen en ik ben blij dat de zaak zo snel voor de rechtbank is gekomen. Hopelijk geeft deze uitspraak een signaal aan al wie geweld normaliseert tegen mensen die ons beschermen. Ik zal nooit dulden dat agressief gedrag het samenleven in onze buurten onder druk zet."

En ook de politie van Antwerpen is blij. "We zijn tevreden dat de rechtbank, net als het parket, duidelijk aangeeft dat zulke daden getuigen van een totaal gebrek aan respect voor gezagsdragers."

Ook in september waren er in Borgerhout verschillende incidenten van geweld tegen de politie.

Meest gelezen