Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Massale protesten in Argentinië om verdwenen mensenrechtenactivist

De Argentijnen trekken sinds begin augustus massaal de straat op om een grondig onderzoek te eisen naar de verdwijning van Santiago Maldonado. De mensenrechtenactivist verdween toen hij deelnam aan een opstand van de Mapuche-indianen die gewelddadig werd neergeslagen door de Nationale Gendarmerie. De staat probeert de hele zaak in de doofpot te steken, maar daar proberen de Argentijnen een stokje voor te steken. 

In de jaren '90 kocht de Italiaanse textielgroep Benetton gigantische stukken grond op in het zuiden van Argentinië, waar ze schapen kweekten voor hun wol. Een deel van die grond behoorde toe aan de Mapuche-indianenstam, die hierdoor op straat kwam te staan. Benetton probeerde dit akkefietje op te lossen door de inheemse bevolking een ander stuk land te schenken, maar dat was een onvruchtbare steppe. Sommge Mapuche-indianen weigerden zich neer te leggen bij deze onrechtvaardige landonteigening en richtten de groep 'Voorouderlijk Mapuche Verzet' op. Die verzetsgroep bezet sinds 2016 een stuk grond dat Benetton opkocht. 

Dit stuk land werd op 1 augustus aangevallen door de Nationale Gendarmerie, een militaire veiligheidsdienst die ook de Argentijnse grenzen bewaakt. De meeste Mapuches konden vluchten, maar Santiago zou achtergebleven zijn. Er is geen bewijs dat hij werd gearresteerd, maar omstaanders hoorden de gendarmes roepen dat ze 'er eentje hadden' en zagen hen iemand in hun politiewagen slepen. Sindsdien is Santiago Maldonado spoorloos. 

De nationale regering en minister van Politie en Veiligheid, Patricia Bullrich, ontkennen dat de Nationale Gendarmerie schuldig is aan gedwongen verdwijning. De Argentijnen denken er duidelijk anders over en komen sinds het voorval massaal de straat op om een grondig onderzoek te eisen. De verdwijning roept bij velen de herinnering op aan de militaire dictatuur, toen de staat zo'n 30.000 politieke tegenstanders liet ontvoeren, vermoorden en verdwijnen. 

De Zuid-Amerikaanse afdeling van het Hoge Commissiariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft de Argentijnse staat nu opgeroepen om een diepgaand onderzoek te starten. 

 

Meest gelezen