Video player inladen...

Was de beurscrash van 2010 de schuld van rebel-miljardair Largo Winch?

Met "Morning star" komt er voor Largo Winch, de stripreeks over een playboy-rebelse erfgenaam van een zakenimperium, een doorstart. "Morning star" is de 21e strip van tekenaar Philippe Francq, maar het is de eerste met scenarist Eric Giacometti. En die zet zijn stempel - een financiële - duidelijk op het scenario.

Paniek op de beurs

In de namiddag van 6 mei 2010 zakt de Dow Jones voor de ogen van de traders plots, van 20623 punten naar 19800, in nauwelijks 6 minuten tijd. Paniek op de beurs dus, de voorzitter beslist om alle trading te schorsen, tot hij plots weer snel begint te stijgen. De flash crash, want zo heet dat, is de achtergrond voor "Morning star". Zware financiële kost, en dat was exact wat Philippe Francq wou. 

Ik wou herbronnen, naar de economische achtergrond, zoals in het begin, met didactische aspecten, om iets over de financiële wereld te leren kennen.

Twee jaar geleden gaf scenarioschrijver Jean Van Hamme de brui aan "Largo Winch", niet Francq’s keuze, maar hij ziet het als een nieuwe start voor de reeks. De eerste opdracht voor de nieuwe scenarioschrijver Eric Giacometti was om de losse eindjes van de twee vorige albums aan mekaar te knopen: een motief vinden voor een bomaanslag, en de rol van een Russische slechterik verduidelijken.

Financieel journalist wordt stripscenarioschrijver

Scenarioschrijver Eric Giacometti is financieel journalist, hij was chef Economie bij een krant, en thrillerauteur. Dit was zijn eerste script voor een strip waarvan hij de figuren niet zelf bedacht heeft. Hij geeft meteen een eigen invulling:  Largo Winch blijft de miljardair die zich afzet tegen het establishment, maar de contouren worden wat moderner, zo loopt Largo voor het eerst een blauwtje bij de vrouwen.

En de sociale media doen hun intrede, een van de bedrijven uit Largo’s holding wordt beschuldigd van de flash crash.

Kauwen op financiële termen

"Derivaten", "fat fingers", "high frequency trading", de termen vliegen de lezer om de oren, en enige voorkennis welkom, maar dat was vroeger niet anders en het is wat die lezer verwacht, zegt de scenarist. 

Als je aan het lezen bent, vlieg je van St.-Petersburg naar Mexico, maar dan komt er een moment waarop je er rustig voor moet gaan zitten. Het vraagt wat meer tijd, maar je ontdekt dingen.

De doorstart voor Largo Winch

Het duo Francq-Van Hamme hebben hun actieheld-playboy de voorbije 27 jaar 13 miljoen keren verkocht, met het grootste succes in Frankrijk, België en Nederland. De contouren van de doorstart zijn getekend. 

We doen nu eerst het tweede luik, nummer 22, "Scharlaken zeilen" en dan komt er een andere intrige over een economisch thema, dat is de taak van Eric.

VIDEO Bekijk hier het interview met Philippe Francq en Eric Giacometti:

Video player inladen...

Meest gelezen