Videospeler inladen...

"Beelden van politiegeweld in Catalonië werden in sommige gevallen gemanipuleerd"

Volgens de Spaanse ambassadrice in Brussel werden sommige beelden van politiegeweld tijdens het Catalaanse referendum gemanipuleerd. Ze wijst ook met een beschuldigende vinger naar de Catalaanse regering.

"Terzake" sprak met de Spaanse ambassadrice Cecilia Yuste Rojas in Brussel. Rojas is pas acht maanden ambassadrice. Volgens haar zijn de gebeurtenissen in Catalonië veroorzaakt door "de ongehoorzaamheid aan de Spaanse rechters".

De rechters waar de ambassadrice over spreekt, hadden het referendum over de onafhankelijkheid van de Spaanse regio Catalonië verboden. De Catalaanse regering legde dat vonnis naast zich neer en ging door met de stembusslag. Het kwam tot rellen tussen kiezers en de politie die de urnen met de stembrieven in beslag probeerde te nemen.

Manipulatie

"Binnen een internationale gemeenschap is het onaanvaardbaar dat een minderheid een antidemocratische aanval uitvoert waarbij de rechten van de meerderheid worden geschonden", legt de ambassadrice uit.

Op de televisie en op sociale media verschenen verschillende beelden van politiemensen die kiezers aan stembureaus hardhandig te lijf gingen. "Die beelden zijn in sommige gevallen gemanipuleerd", reageert de ambassadrice. "We moeten verder kijken dan wat we op het eerste gezicht zien."

"Madrid heeft al verschillende keren een dialoog aangeboden, maar de Catalaanse regering aanvaardt de voorwaarden van zo'n dialoog niet. Ik hou van Catalonië en ik ben trots op de regio. Ik hoop dat ik trots kan blijven", besluit ze.

Meest gelezen