"Tampontaks verdwijnt": btw op tampons en maandverband van 21 naar 6 procent

Vanaf volgend jaar daalt de btw op tampons en maandverbanden van 21 naar 6 procent. Dat heeft de ministerraad beslist. De "tampontaks" lag al jaren onder vuur.

Tot nu worden maandverbanden, tampons, inlegkruisjes en menstruatiecups - nochtans basisproducten voor vrouwelijke hygiëne -  in ons land fiscaalgewijs beschouwd als luxeproducten en betalen we er dus 21 procent btw op. Dat hogere btw-tarief ligt al jaren onder vuur en wordt schertsend de "tampontaks" genoemd.

Verschillende andere landen hebben de btw op tampons al enige tijd verlaagd en nu volgt ook ons land, 11 jaar na een eerste belofte van toenmalig minister van Financiën Didier Reynders (MR). De ministerraad heeft vanmorgen op voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd om het verlaagde btw-tarief van 6 procent toe te passen.

“De zogenaamde "tampontaks" behoort weldra tot het verleden. De finale beslissing door de ministerraad heeft enige tijd op zich laten wachten, maar ik ben tevreden dat we dit voorstel nu eindelijk omzetten in de realiteit”, aldus minister Van Overtveldt. De maatregel kost de begroting zo'n 13 miljoen euro.

Ook voor defibrillatoren wordt de btw verlaagd van 21 naar 6 procent. De regering hoopt dat er dankzij die verlaging op heel wat meer plaatsen toestellen zullen komen. Medische specialisten pleiten al langer voor een uitbreiding van het netwerk.

De Block denkt ook aan lager tarief voor lenzen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vindt de btw-verlaging voor tampons en defibrillatoren "de logica zelve" en een "eerste stap". De Block denkt namelijk ook aan andere producten waarvan de btw verlaagd kan worden. "Ik neem aan dat er ook over andere zaken gepraat kan worden. Ik denk aan lenzen en materiaal om lenzen te onderhouden. We zullen zien."

Meest gelezen