Britt Ekland: "Als Bondgirl voelde ik me goed in bikini"

Het was een droom die uitkwam, toen ze in 1974 als Bondgirl knap mocht zijn naast Roger Moore in "The man with the golden gun". Britt Ekland had nochtans al heel wat filmrollen achter de kiezen, rollen die haar in de jaren 60 en vooral begin jaren 70 tot sekssymbool gebombardeerd hadden. Maar de rol van Mary Goodnight ervoer ze als een trapje hoger in haar filmcarrière. "Een rol met meer inhoud, ook al leek ze op het eerste zicht alleen maar sexy", aldus Ekland, die vandaag 75 wordt.

Ekland werd op 6 oktober 1942 geboren als Britt-Marie Eklund in Stockholm, Zweden. Na een aantal kleinere rollen betekende haar ontmoeting met Peter Sellers, die toen daarvoor geschitterd had in "Lolita" en "The pink panther", de grote doorbraak voor Ekland. Niet alleen trouwde ze met Sellers –al hield dat huwelijk niet lang stand-, ze acteerde ook nog een aantal keren met hem in eenzelfde film. Toch waren het haar rollen in "Get Carter", naast Michael Caine, en in de tv-film "The six million dollar man" die haar als blond sekssymbool bevestigden. Dat imago was alleszins een pluspunt toen ze solliciteerde voor een job als Bondgirl.

This content is subject to copyright.

Britt Ekland: "Toen ik hoorde dat men een nieuwe Bondfilm ging maken, ben ik op de producer afgestapt en heb hem gezegd dat ik de rol van Mary Goodnight wilde spelen. Maar hij vertelde me dat het script nog niet af was. Ik ben dan vertrokken naar Amerika, om een andere film te draaien. Toen ik uiteindelijk de bevestiging kreeg dat ik mocht meespelen, dat is nog altijd iets waar ik erg trots op ben." (JamesBond007, november 2014)

"Het was mijn droom om in een Bondfilm te mogen meedoen. Ik koesterde het idee om zoals Ursula Andress uit de zee te mogen komen, om vervolgens volop deel te kunnen uitmaken van de actiescènes. Vergeet niet dat er in de jaren 60 voor vrouwen vooral rollen als 'sekspoesjes' weggelegd waren." (Huffington Post, mei 2012)

This content is subject to copyright.

"Niet dat ik absoluut hetzelfde als Ursula wilde doen. Ik wilde eerder zo’n knappe en tegelijkertijd sterke figuur spelen. Dat was iets anders dan wat naakt in een bed ronddollen, zoals toen van actrices verwacht werd. Deze rol had toch wat meer inhoud, ook al leek die op het eerste zicht alleen maar sexy." (Iconic Channel, september 2012)

"Je moest je goed voelen in een bikini en dat moest ook zo blijken op het scherm. Terwijl veel actrices zich eerder ongemakkelijk voelen als ze halfnaakt op het scherm moeten komen. Ook ik had dat gevoel. Maar toen ik Mary speelde, had ik er geen problemen mee, omdat de rol die ik speelde dat ook niet had." (AP, oktober 2012)

Over Roger Moore, de James Bond van toen, heeft Ekland alleen maar lovende woorden: "Hij was adembenemend. Hij was groot, knap, ietwat brutaal, verfijnd. Je voelde je nooit seksueel bedreigd door hem. Je voelde je nooit alsof hij je op het bed zou gooien en daar dan dingen van jou verlangde. Hij was één en al gentleman." (Huffington Post)

"Ik vond het geweldig om met Roger Moore te spelen. Hij gedroeg zich helemaal niet als een vedette, in tegenstelling tot andere acteurs met wie ik voordien gewerkt had. Maar Moore was altijd goedgezind, erg energiek en positief ingesteld." (JamesBond007)

2014 Paul Archuleta

"Nee, ik had nooit gedacht dat het zo’n belangrijke rol zou worden. Overal waar ik kom is het van "Britt Ekland, het Bondmeisje". Dat voelt erg goed aan. Ik gebruik die omschrijving zelf wanneer het me uitkomt." (Huffington Post)

"Het voelt nog altijd dat ik als Bondgirl mocht deel uitmaken van een exclusief clubje dat overal ter wereld zijn plaats heeft." (JamesBond007)

Na "The man with the golden gun" kwam Ekland vooral in het nieuws door haar relatie met Rod Stewart, die door de Britse tabloids minutieus gevolgd werd. Opmerkelijke filmrollen kwamen er niet meer, ook al liet Ekland, die dus vandaag 75 wordt, zich wel nog regelmatig opmerken in gastrollen in populaire tv-series als "Battlestar Galactica", "The love boat", "Fantasy island" en "Absolutely fabulous".

Meest gelezen