AFP or licensors

Citytrip naar Barcelona? Belgen kijken voorlopig de kat uit de boom

De onrust door het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië heeft gevolgen voor het toerisme. Zowat alle touroperators zien een terugval in het aantal boekingen voor vluchten naar Barcelona, zo blijkt uit een rondvraag van "De wereld vandaag" op Radio 1. Panikeren doen ze evenwel niet. "Dit zal snel weer overgaan."

De spanning in de Spaanse regio Catalonië - en zeker in hoofdstad Barcelona - is momenteel te snijden, nu de Spaanse regering het onafhankelijkheidsreferendum weigert te erkennen. De beelden van de Spaanse politie die hardhandig kiezers probeert tegen te houden, gingen de wereld rond. En ook over de protesten de dagen nadien wordt er druk bericht. 

10 tot 65 procent

Dat alles heeft gevolgen voor het toerisme in Barcelona, zo blijkt. Afhankelijk van de touroperator zijn er de afgelopen week 10 tot 65 procent minder boekingen voor Barcelona binnengekomen dan gewoonlijk. Maar annulaties worden nauwelijks tot niet opgetekend. 

De mensen kijken liever de kat uit de boom en wachten nog even met boeken.

"De onzekerheid rond de politieke situatie en de gewelddadige beelden die te zien zijn, veroorzaken wat argwaan bij de consumenten", zegt Frank Bosteels van Connections. "De mensen kijken liever de kat uit de boom en wachten nog even met boeken."

Populaire bestemming

Nochtans is Barcelona normaal een zeer populaire bestemming, ook voor deze tijd van het jaar. "Annulaties zien we niet", zegt Carlo De Smet van Thomas Cook. "We spreken bij ons over een aarzeling in de boekingen, maar die zal snel weer verdwijnen."

De Belgen vinden vrij snel hun weg terug na een incident.

Dat laatste denken ze ook bij de andere touroperators. "Barcelona is al jaren een topbestemming en we gaan ervan uit dat we binnen een paar weken weer op het normale aantal boekingen zitten", zegt Piet Demeyere van TUI.

"We merken dat de (toeristische, nvdr.) impact van deze onrust of een aanslag altijd zeer fors is, maar ook snel wegebt", zegt Bosteels. "De Belgen vinden vrij snel hun weg terug na een incident."

Brussels Airlines

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines benadrukt nog dat zij voorlopig geen daling ziet. "Onze vluchten halen dezer dagen een bezettingsgraad van meer dan 90 procent en ook de volgende dagen zien we geen daling", zegt woordvoerder Geert Sciot.

Meest gelezen