Videospeler inladen...

De Croo: "Verbazend dat Europa laat en lauw heeft gereageerd op gebeurtenissen in Catalonië"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) vindt dat de Europese Commissie te laat heeft gereageerd op het geweld door de Spaanse politiediensten tijdens het referendum over Catalaanse onafhankelijkheid. Hij kiest echter geen partij in het conflict tussen Madrid en Barcelona, dat hij het resultaat noemt van dolgedraaid nationalisme aan beide kanten.

Het heeft tot maandagmiddag geduurd voor een woordvoerder van de Europese Commissie heeft gereageerd op de gebeurtenissen in Catalonië. Commisdsievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft zich nog niet openbaar over de zaak uitgesproken. Een flater?

"In vind van wel", zegt Alexander De Croo in "De afspraak op vrijdag".  Hij vindt het naar eigen verbazend dat de Europese Commissie zo "laat en lauw" heeft gereageerd op het geweld. Premier Charles Michel (MR) heeft wel gereageerd op de dag van het referendum zelf, en dat vindt De Croo goed.

"Dolgedraaid nationalisme"

De vicepremier heeft zo zijn bedenkingen over wat de laatste weken in Catalonië aan de gang is. "Het is eigenlijk het resultaat van dolgedraaid nationalisme langs beide kanten. Aan de ene kant het Spaanse nationalisme dat compleet doof is geweest voor wat er in Catalonië gebeurt, en aan de andere kant de aanpak van de Catalanen. Ze wisten dat ze een referendum organiseerden dat eigenlijk onwettig is, en dus hebben ze geprobeerd een voldongen feit te creëren waarvan ze wisten dat het tot een zwaar conflict zou leiden."

Over het geweld van de Policía Nacional en de Guardia Civil is De Croo duidelijk. "In het Europa van vandaag is geweld gebruiken tegen iemand die vreedzaam zijn of haar mening uit compleet onaanvaardbaar." 

In Catalonië heeft men een voldongen feit willen creëren waarvan men wist dat het tot veel problemen zou leiden

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD)

Bij het referendum in Catalonië plaatst hij vraagtekens. Hij maakt een vergelijking. "In Schotland heb je een ploitieke overeenkomst gehad waarbij men een referendum organiseerde na een ruim debat vooraf over de regels." Volgens De Croo is zoiets perfect te rechtvaardigen. "Maar in Catalonië heeft men een voldongen feit willen creëren waarvan men wist dat het tot veel problemen zou leiden."

Dat de stem van het volk primeert over de grondwet - zoals onder meer in Vlaams-nationalistische kringen wordt aangevoerd -   betwist De Croo, en hij verwijst naar de toestand in de faciliteitengemeenten rond Brussel. "Neem nu Linkebeek. De stem van het volk verkiest een Franstalige burgemeester. Die drukt zich uit in het Frans, en dan zegt de wet dat dit Vlaanderen is en dat je de wet moet volgen. Dus dan benoem je die burgemeester niet." Voor De Croo kan je niet van twee walletjes eten: als je zegt dat de stem van het volk primeert, geldt dat ook voor de faciliteitengemeenten.

"De enige manier om hieruit te raken is dat iedereen rond de tafel gaat zitten", vindt hij. Beide partijen moeten als het ware uit hun egelstelling zien te komen.

Meest gelezen