Videospeler inladen...

Eerste excuses vanuit Madrid voor politiegeweld in Catalonië

De vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië verontschuldigt zich voor het politiegeweld bij het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Het is de eerste keer dat er excuses komen vanuit Madrid.

"Wanneer ik de beelden (van afgelopen weekend, nvdr.) zie en als ik weet dat er nog veel meer gebeurde, dan kan ik niet anders dan dit te betreuren", zo zegt Enric Millo in een interview op de Spaanse zender TV3. "Als er mensen zijn die gekwetst zijn, dan wil ik me daarvoor verontschuldigen."

De Spaanse politie probeerde - op vraag van de Spaanse regering - afgelopen weekend het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië te boycotten. En dat ging er behoorlijk hardhandig aan toe. Beelden van bebloede mensen gingen de wereld rond. In totaal vielen er zo'n 900 gewonden.

Dinsdag parlement samen

Ondertussen raakte ook bekend dat de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zijn tussenkomst voor het regionaal parlement verschuift van maandag naar dinsdag. 

De aankondiging komt er een dag nadat het Spaanse grondwettelijk hof de geplande zitting voorlopig heeft verboden. De partijen van de Catalaanse coalitieregering in Barcelona wilden tijdens die zitting mogelijk de onafhankelijkheid van de regio uitroepen.

Meest gelezen