"Zorg goed voor elkaar": Zo namen Amsterdam en burgemeester Van der Laan afscheid van elkaar

Het overlijden van hun geliefde burgemeester is hard aangekomen bij de inwoners van de Nederlandse hoofdstad. Toch kwam het nieuws voor hen niet als een verrassing. Sinds Eberhard Van der Laan begin dit jaar bekendgemaakt had dat hij ongeneeslijk ziek was, hebben de Amsterdammers en Van der Laan op verschillende momenten en manieren afscheid genomen van elkaar. We geven een kort overzicht.

Op 27 januari maakte de 61-jarige Van der Laan, die jarenlang een verstokte roker was, bekend dat die week uitgezaaide longkanker bij hem was vastgesteld. "Hoewel er de komende tijd meer duidelijk zal worden over de aard en de prognose, lijkt het er op dat de diagnose weinig reden geeft voor optimisme", schreef hij in een brief aan de burgers van zijn stad. 

"Mijn werk als burgemeester wil ik blijven doen [...] op een manier die recht doet aan de stad en aan het ambt. Ik blijf graag nog een poosje uw burgemeester", stond er te lezen. Hoewel bepaalde taken en openbare optredens werden overgenomen door de andere leden van het college van burgemeester en wethouders, zou Van der Laan uiteindelijk nog acht maanden doorwerken.

Kort de bekendmaking ontving de Amsterdamse burgemeester duizenden brieven en kaartjes met steunbetuigingen. Dat noemde hij hartverwarmend. "Iedereen reageert magistraal aardig en dat geeft een hoop support. Als burgemeester probeer je er voor iedereen te zijn. Dan is het fijn als je ziet dat iedereen er in deze situatie voor jou wil zijn", getuigde hij in februari, tijdens een interview op stadszender AT5. 

Zomergasten

Eind juli was Van der Laan te gast in het tv-programma "Zomergasten" op VPRO. "Ik heb al heel lang pijn op een aantal plekken. Maar ik voel me goed", getuigde hij toen. Toch wou de burgemeester tijdens de uitzending niet te veel focussen op zijn ziekte, maar eerder op Amsterdam en mooie momenten aan de hand van beeldfragmenten die een bepaalde indruk nalieten. Hij sprak ook over wat hij hoopte achter te laten als burgemeester van Amsterdam: "Ik hoop dat het de lieve stad blijft die het is".

Het gesprek met Van der Laan trok bijna een miljoen kijkers en was daarmee de best bekeken aflevering van "Zomergasten" in jaren. In onder meer in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam Museum, De Balie, Het Ketelhuis en Q-Factory hingen grote schermen waarop Amsterdammers de uitzending gezamenlijk konden bekijken. De uitzending wordt zaterdagavond herhaald op NPO 2. 

"Vaarwel"

Op 18 september maakte van der Laan in een brief aan alle Amsterdammers bekend dat hij zijn taken als burgemeester had neergelegd. "Lieve Amsterdammers" schreef hij, "Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen." Hij sloot zijn brief af met de woorden: "Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel."

Later die week verzamelden zeker duizend Amsterdammers aan zijn ambtswoning, om er hulde te brengen aan hun geliefde "Eber". De aanwezigen applaudisseerden ruim tien minuten, om vervolgens Van der Laans geliefde lied "Aan de Amsterdamse grachten" te zingen. Zijn vrouw kwam even naar buiten met hun kinderen, om iedereen te bedanken. Ze vertelde dat Van der Laan alles had gehoord en ervan had genoten. 

Bekijk hieronder het journaalfragment:

Videospeler inladen...

Meest gelezen