Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Omstandigheden momenteel te ongunstig om nucleaire ontwapening door te voeren"

De Nobelprijs voor de Vrede is meestal voer voor een stevige discussie. Ook dit jaar doet de prijs voor de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) nadenken. 

Het zal u niet verwonderen. De Japanse overlevenden van de Amerikaanse atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 reageren bijzonder blij. "Het kernwapen bestaat alleen om te doden", zei een 92-jarige man die Hiroshima overleefde . Hij heeft er 72 jaar later nog brandwonden aan overgehouden. Sinds die dag ijvert hij als militant om kernwapens de wereld uit te krijgen. 

De Verenigde Naties zijn, op hun manier ook tevreden. Het is in het hoofdkwartier in New York dat op 20 september het VN-Verdrag voor het verbod op kernwapens werd ondertekend. Intussen zijn er meer dan 50 handtekeningen verzameld. 

Veiligheidscontext

Ook de buitenlandchef van de Europese Unie, Mogherini, verwelkomt de prijs. Zij was zelf actief betrokken bij de kernwapendeal met Iran. De Campagne voor de afschaffing van kernwapens hielp mee het VN-Verdrag te realiseren dat kernwapens verbiedt. De premier van NAVO-land Noorwegen zegt dat nucleaire ontwapening pas kan van start gaan als de 5 kernmachten zelf eraan meedoen. 

NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft gemengde gevoelens bij de prijs voor ICAN. "De omstandigheden zijn momenteel te ongunstig om een nucleaire ontwapening door te voeren", zegt Stoltenberg. Hij drukt erop dat er rekening gehouden moet worden met "de huidige veiligheidscontext". De Belgische regering houdt voorlopig de lippen op elkaar.

Meest gelezen