2017 Getty Images

Journalist bij Japanse openbare omroep sterft na 159 overuren in één maand tijd

Een 31-jarige journaliste bij de Japanse openbare omroep NHK is gestorven door toedoen van haar job. De politieke verslaggeefster is overleden aan een acuut hartfalen. En volgens dokters is dat te wijten aan maar liefst 159 overuren in één maand tijd. 

Volgens NHK zelf spendeerde verslaggeefster Miwa Sado voorbije maand voor haar overlijden maar liefst 159 overuren op de nieuwsredactie. Sado overleed al in 2013, maar over de omstandigheden van haar dood bleef de NHK de voorbije jaren vaag. Nu komt het bedrijf wel zelf met haar doodsoorzaak naar buiten. De NHK benadrukt dat ze deze zaak serieus nemen, en dat ze volop bekijken hoe ze de job van hun nieuwsreporters draaglijk kunnen houden.

In Japan is overwerk voor veel werknemers de norm, met alle gevolgen van dien. Bedrijven proberen de cultuur daarover op de werkvloer te veranderen, want de volksgezondheid leidt onder dat strenge arbeidsethos. Veel Japanners sukkelen met fysieke klachten door de lange werkdagen. Uit een studie van de Japanse overheid blijkt dat één op de vijf werknemers het risico loopt om zich letterlijk dood te werken. Er bestaat zelfs een Japans woord voor het fenomeen: karoshi, of overlijden door overwerk. 

Meest gelezen