Meest recent

  AP2009

  Onschadelijke Europese hoornaars doodgemept

  Na de vondst in Wevelgem van een Aziatische hoornaar, een wesp die een gevaar betekent voor de bijenpopulatie, krijgen imkers verschillende meldingen dat de onschadelijke Europese hoornaars "doodgemept" worden. Natuurpunt betreurt  "de onnodige paniek over allesverslindende monsterwespen".

  De eerste Aziatische hoornaar in Vlaanderen werd in mei waargenomen in een bijenkast in Oudenaarde. De imkers werden toen opgeroepen om alert te zijn. In tegenstelling tot inheemse wespensoorten, vangt de Aziatische hoornaar honingbijen aan de ingang van een kast. De vondst in Wevelgem was de tweede in Vlaanderen van de soort, die op de Europese lijst van te bestrijden exoten staat. Om de verspreiding tegen te gaan of in te dammen, moeten de nesten verdelgd worden.

  Er brak heel wat onnodige paniek los over de exotische wespensoort

  Jens D'Haeseleer, Natuurpunt

  Bepaalde media omschreven het insect deze week als een "monsterwesp" en stelden dat de Aziatische hoornaar overal in Vlaanderen zou opduiken. "Bij ons en bij tal van imkerorganisaties liepen heel wat meldingen binnen van doodgemepte Europese hoornaars. Zonde, want die dieren zijn erg nuttig en onschadelijk. De Europese hoornaar blijft in tegenstelling tot gewone wespen doorgaans uit de buurt van mensen en heeft het voornamelijk gemunt op andere wespen en vliegen. In die zin is het een bondgenoot voor wie een zomerse barbecue organiseert."