Over Messi en cava: wat als Catalonië onafhankelijk wordt?

De Catalanen blijven ijveren voor een onafhankelijke staat. Maar wat zou een onafhankelijk Catalonië betekenen voor de buitenstaanders? Onze experten beantwoorden enkele bedenkingen.

Video player inladen...

Rob Heirbaut: "Neen, maar zo'n vaart zal het niet lopen"

Een nieuw onafhankelijk land wordt een derde land  en zal opnieuw lidmaatschap moeten vragen (als het lid wil worden). En pas wanneer het aan alle voorwaarden voldoet én alle andere landen ermee instemmen, kan het nieuwe land lid worden van de Europese Unie.

In de praktijk zal het wellicht anders verlopen. Als Catalonië zich eenzijdig onafhankelijk verklaart zal geen enkel EU-land Catalonië erkennen. Spanje al zeker niet. Er zal een enorme intern-Spaanse ruzie zijn, maar Spanje en Catalonië blijven gewoon tot de EU behoren. 

Echte onafhankelijkheid kan er pas komen na een akkoord tussen Catalonië en Madrid over een boedelscheiding. Als er zo’n echtscheiding met onderlinge toestemming komt, zal Europa zich ook wel soepeler opstellen, en kunnen de onderhandelingen over toetreding snel verlopen. 

Jazeker. Tenminste als Catalonië echt niet langer tot de Europese Unie behoort. Wat niet zo zeker is, zoals Rob Heirbaut duidelijk maakt. Dat zorgt er ook voor dat de steun voor onafhankelijkheid onder de Catalanen wat lijkt af te nemen, nu de mogelijke negatieve gevolgen tot hen doordringen. De Catalaanse economie is sterk gericht op handel met de Europese Unie en dus ook op Europese toeristen. De toeristische sector zou zware klappen vangen als de Europeanen binnenkort een visum nodig zouden hebben om naar deze vakantiebestemming af te zakken. 

Video player inladen...

Jan Balliauw: “Net als bij huwelijken verlopen scheidingen zonder onderlinge toestemming. Maar het kan ook anders”

In Joegoslavië lukte dat niet. De verschillende oorlogen, eerst in Slovenië, dan in Kroatië, Bosnië en Kosovo zorgden volgens schattingen voor 130.000 tot 140.000 doden. Vrienden werden plots vijanden ook al was het enige verschil vaak alleen maar hun godsdienst. Of het nu gaat over taal, godsdienst of een ander kenmerk van een volk waarop het volksnationalisme zich steunt, het is een krachtig middel om mensen te mobiliseren. En eens de geest uit de fles is, krijg je die er nauwelijks weer in. 

De scheidingen verlopen vaak, net zoals bij huwelijken, zonder onderlinge toestemming, en dat zorgt voor jarenlange spanningen, in het slechtste geval oorlog. Maar het hoeft niet altijd zo te gaan. Tsjechoslovakije werd in het begin van de jaren 90 redelijk ordentelijk opgesplitst in Tsjechië en Slovakije na lange onderhandelingen.  En ons eigen land, België, bewijst dat je ondanks zware communautaire spanningen toch via onderhandelingen overeenkomsten kunt sluiten waarbij beide kanten water bij de wijn doen. 

Video player inladen...
Video player inladen...

Michaël Van Droogenbroeck: "Als Catalonië geen lid is van EU, zal invoer van cava pak duurder worden"

Uiteraard zullen we nog Catalaanse cava kunnen drinken als Catalonië zich straks onafhankelijk zou verklaren. De vraag is alleen hoeveel we hier dan voor die cava zullen moeten betalen. En dat zal afhangen of Catalonië lid kan blijven van de Europese Unie. Als dat zo is dan verandert er niets, is dat niet zo dan kan de invoer van cava een pak duurder worden. Om te beginnen zal Catalonië dan lid moeten worden van de Wereldhandelsorganisatie, en zal het heel wat verdragen en akkoorden moeten afsluiten. 

In die verdragen kunnen er flinke taksen en heffingen worden opgelegd én kunnen er ook andere beperkingen worden opgelegd over hoe die cava dan moet samengesteld zijn. In elk geval is cava meer dan een symbool: Freixenet, de bekende producent, dreigt ermee de hoofdzetel te verhuizen van Catalonië naar Madrid als Catalonië onafhankelijk zou worden. 

Ook twee banken zullen dat doen, en ook een energieproducent dreigt ermee. Zo wil het bedrijfsleven de onafhankelijkheidsgedachte in de kiem smoren en dat kan Catalonië pijn doen. Maar aan de andere kant is er ook de vraag of Spanje, dat maar net uit een zware economische crisis is gekropen, niet evengoed één van haar sterkste economische regio’s nodig heeft.

Video player inladen...

Stef Wijnants: "Als de regels van de bond gevolgd worden, dan mag Barcelona niet in La Liga spelen"

Als de regels van de bond gevolgd worden dan mag Barcelona niet in de Spaanse eerste klasse, La Liga, spelen. Want elke club in de Spaanse competitie moet lid zijn van de Spaanse federatie. Mocht Catalonië onafhankelijk worden dan is het onmogelijk dat Barcelona, toch wel een symbool van die onafhankelijkheidsstrijd, nog lid blijft van de Spaanse bond.  Die heeft zelf al gezegd dat er geen buitenlandse club welkom zou zijn.

Dat zijn de regels, maar zo’n vaart zal het natuurlijk niet lopen. Sportief gezien heeft La Liga nood aan Barcelona. En zeker ook Real Madrid. Want een seizoen zonder "El Clasico" is natuurlijk ondenkbaar. Financieel zou het ook een mokerslag zijn. Niet alleen voor La Liga, maar ook voor Barcelona zelf, voor Real Madrid en bij uitbreiding voor alle Spaanse clubs. Want de inkomsten van de tv-rechten zullen een heel stuk dalen. En dan snijden ze in hun eigen vel. 

Wat als ze niet bij La Liga blijven? Dan krijgen we de heroprichting van de Catalaanse Liga. Die is ooit al eens opgestart. Er zijn in Catalonië natuurlijk nog andere ploegen, zoals Espagnol Barcelona , Girona of Reus in de lagere reeksen. Maar dat zijn niet de ploegen waar Barcelona elke week tegen wil spelen. Bovendien zou Barcelona ook nog van de UEFA een licentie moeten krijgen om Europees te spelen. Waar het dan ook nog met een laag coëfficiënt zal moeten spelen, geen reekshoofd meer is en dus veel voorrondewedstrijden moeten spelen. Geen leuk voorruitzicht. 

Barcelona zou kunnen aansluiten bij een buitenlandse competitie. Zoals de Italiaanse, de Duitse of de Franse. Maar die staan niet meteen te trappelen want de kans bestaat dat Barcelona die competities zou overvleugelen. En dan is er nog het zotte idee om Barcelona in de Engelse competitie te laten spelen. Maar dat ligt politiek sowieso moeilijk omdat Schotse clubs zoals Celtic Glasgow en Glasgow Rangers al jaren proberen om aan te sluiten bij die rijke Premier League, zonder succes. En de bomen groeien al tot in de hemel in de Engelse competitie, of daar dan nog meer geld nodig is om Barcelona in te lijven is maar de vraag. 

Conclusie, FC Barcelona is de motor van de Spaanse "independencia", het profileert zich ook als een club meer dan een club, "més que un club". Maar als voetbalclub zou het er geen baat bij hebben om uit La Liga te stappen, dus Barcelona zal zelf moeten kiezen welke weg het wil inslaan.  

Meest gelezen