usage worldwide

Filmproducent "Pulp Fiction" beschuldigd van herhaaldelijke seksuele intimidatie

De Amerikaanse krant New York Times pakt uit met verschillende getuigenissen van vrouwen die zijn aangerand door filmproducent Harvey Weinstein. In een eerste reactie verontschuldigde die zich uitgebreid voor zijn gedrag, maar zijn advocaat dreigt er nu wel mee een klacht in te dienen tegen de New York Times wegens laster.

De New York Times pakte uit met verschillende getuigenissen van vrouwen die op een seksuele manier zijn benaderd door Weinstein. De krant heeft het over "decennia vol grensoverschrijdend gedrag". Weinstein (65) is een grote naam in Hollywood. Hij is niet enkel filmproducent, maar runt samen met zijn broer Bob filmstudio Weinstein Company. Weinstein is de man achter Oscarwinnaars "The King's Speech", "Chicago" en "Shakespeare in love". 

Over een periode van ruim 30 jaar zou Weinstein voormalige werknemers van hem of opkomende filmsterren geregeld op een seksuele manier hebben benaderd.  Actrice Ashley Judd vertelt onder meer hoe ze ruim 20 jaar geleden in een hotel werd uitgenodigd voor een ontbijtvergadering met Weinstein. De afspraak ging niet door in de lobby van het hotel, maar Weinstein nodigde haar uit op zijn kamer, waar hij in badjas vroeg of ze hem een massage wilde geven, of wilde toekijken hoe hij een douche nam.

Minnelijke schikkingen

Volgens de New York Times zou Weinstein de voorbije jaren met acht vrouwen, onder wie enkele actrices, een minnelijke schikking hebben getroffen na feiten van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op die manier wilde hij vermijden dat de vrouwen een officiële klacht tegen hem zouden indienen. In een eerste reactie ontkent Weinstein de feiten niet, maar verontschuldigt hij zich kort en bondig in de Amerikaanse krant voor zijn gedrag tegenover vrouwen.

Ik besef dat ik met mijn gedrag veel leed heb veroorzaakt. Ik ben daarvoor in therapie, en wil me uitgebreid verontschuldigen.

"Ik besef dat ik met mijn gedrag tegenover bepaalde collega's in het verleden veel leed heb veroorzaakt. Daarvoor wil ik me oprecht verontschuldigen. Ik probeer me te herpakken, maar ik weet dat ik nog een lange weg te gaan heb." Weinstein laat ook nog weten dat hij tijdelijk een stap terug zet in zijn bedrijf en nu in therapie is, "om deze zaken grondig aan te pakken".

"Foutief en lasterlijk"

Niet veel later reageerde Weinsteins advocaat echter dat ze een klacht overwegen tegen de New York Times. Charles J Harder noemt de berichtgeving "foutief" en "lasterlijk" en zou daarom "een klacht voorbereiden." De New York Times blijft echter pal achter zijn berichtgeving staan. De krant heeft vertrouwen in zijn aanpak, en wijst op het feit dat Weinstein heeft mogen reageren op het verhaal én dat ook heeft gedaan. "We hebben feiten en bewijzen overgemaakt aan de krant maar die hebben ze genegeerd en gewoon hun artikel gepubliceerd", aldus nog Weinsteins advocaat.

Meest gelezen