Andrew Parsons

Romeinse legionairs of Arabische cartoons? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Witte nachten in Brussel

Vanaf 19 uur vanavond kunt u in de hoofdstad een slapeloze nacht beleven, vol concerten en kunst. Nuit Blanche wordt al voor de 15de keer georganiseerd en stippelt een (gratis) parcours uit in de wijk rond het Warandepark. Nieuw dit jaar zijn de 'culturele bemiddelaars' die extra uitleg geven bij de soms zéér kunstzinnige performances. 

Kunst kopen en bekijken in Antwerpen

Nog tot zondag prijzen zo'n 80 galerijhouders hun kunstwaren aan in Antwerp Expo. Tegelijkertijd opent in At The Gallery een gratis expo met werk van de Gentse kunstenaar ROA, bekend van grote muurschilderingen van dieren, vaak in zwart en wit. ROA kreeg de galerij zes weken ter beschikking, wij zijn benieuwd naar het resultaat.

Arab Cartoon Festival in Turnhout

Zeg niet zomaar cartoonfestival tegen het Arab Cartoon Festival, want naast 50 cartoons van internationale cartoonisten zijn er ook installaties te zien, worden er concerten en debatten georganiseerd en kan je naar de film of het theater. Dit jaar gaat het festival over de Barsten in de Samenleving, zowel in de Belgische als de Arabische samenleving. Van de Syrische kunstenaar Abdalla Al Omari zijn er bijvoorbeeld grote reproducties te zien uit de Vulneralibity Series, kleine versies van de werken zijn ook te koop. Tot 21 oktober kan je elke dag in De Warande in Turnhout terecht. 

200 jaar studenten in Gent

In 1817 waren ze nog niet bezig met de rectorverkiezingen van dit jaar, toen ging het enkel over de oprichting van de Gentse universiteit. Die 200 universiteitsjaren worden dit weekend groots gevierd, met verschillende tentoonstellingen en zondag ook met concerten van Sioen, Jef Neve en Lady Linn. Iedereen UGent! 

Rare jongens, die Romeinen

Het is weer Gallo-Romeins weekend in Wervik, met tentoonstellingen, Romeinse legioenen en Gallische krijgers. Wie houdt van verkleedpartijen of het bezoeken van een Gallische markt weet waarnaartoe.

Meest gelezen