Wie heeft een zwaar beroep en wie niet? Werkgevers willen  dossier doorschuiven naar regering

De werkgevers en de vakbonden uit de privésector zijn het nog altijd niet eens geraakt over wat nu een zwaar beroep is en wat niet. Niet onbelangrijk, want werknemers die tijdens hun carrière een zwaar beroep hebben uitgeoefend, zouden al voor hun 67 met pensioen kunnen gaan. Een uitzondering op de verhoogde pensioenleeftijd dus. De werkgevers willen dat de regering nu de knoop doorhakt, de vakbonden willen wel nog voort onderhandelen.

Maandag zou er nog een laatste overleg zijn tussen vakbonden en werkgevers. "Maar daar zal men enkel de rapporten officialiseren waarin de standpunten van de werkgevers en de vakbonden zijn opgenomen", zegt Bart Buyse, directeur-generaal van het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen. "Weer verder praten over de zware beroepen zullen we maandag dus niet meer doen."

"Het water blijft te diep" zegt Buyse. "Om een zwaar beroep te kunnen definiëren, hadden we een kader van vier criteria afgebakend. De fysieke belasting van het beroep bijvoorbeeld. Maar de vakbonden wilden die vier criteria nog eens verder onderverdelen in meer dan 80 criteria. Dat vonden wij te veel omdat op die manier bijna elke werknemer een zwaar beroep zou uitoefenen."

ABVV: "Dossier te belangrijk, sociaal overleg is nodig"

De vakbonden willen het sociaal overleg wel nog een kans geven. "Als je ver van elkaar af zit, moet je proberen om dichter naar elkaar te komen", zegt Miranda Ulens van de socialistische vakbond ABVV. "Het pensioendossier is echt zo belangrijk, werkgevers en werknemers moeten sàmen de toekomst uitbouwen. Wij pleiten ervoor dat iedereen kijkt waar we mekaar kunnen vinden."

Anno 2017 zijn er heel wat factoren die maken dat een beroep belastend is of wordt, zegt Ulens. "Je kan niet enkel kijken naar nachtarbeid. Wij hebben dat op een genuanceerde manier uitgetekend. Op basis van die 4 categorieën die we samen met de werkgevers bepaald hebben, hebben wij een wetenschappelijk onderbouwd dossier neergelegd waarover nog gediscussieerd kan worden."

Als er maandag blijkt dat de werkgevers niet meer willen voortpraten, zal het ABVV met de andere vakbonden overleggen.

Meest gelezen