Videospeler inladen...

Groep Catalaanse bemiddelaars zoekt uitweg uit politieke crisis

De Catalaanse minister-president, Carles Puigdemont, heeft vandaag een groep bemiddelaars ontvangen, in de hoop een uitweg te vinden uit de crisis. De groep bestaat uit onder andere Catalaanse advocaten en zakenmannen. Voorts heeft de Spaanse regering de Catalaanse separatisten opgeroepen om nieuwe verkiezingen te houden.

De  bemiddelaars werden deze namiddag ontvangen op het kabinet van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Onder hen leden van de Orde van Advocaten van Barcelona, de Kamer van Koophandel van Barcelona en de rechtsfaculteiten van verschillende universiteiten. Zij willen bemiddelen tussen de Catalaanse regering en Madrid. Voorlopig is het nog niet duidelijk of de Spaanse premier Rajoy de bemiddeling een kans wil geven. Ondertussen heeft de Spaanse regering wel een decreet uitgevaardigd.

De bedoeling van het decreet is dat Catalaanse firma's die de regio wensen te verlaten dat ook makkelijk kunnen doen. Voorheen moesten, voor het veranderen van de maatschappelijke zetel, alle aandeelhouders worden samengeroepen in een algemene vergadering om die wijziging goed te keuren. Nu dient enkel nog de raad van bestuur bijeen te komen.

CaixaBank, de grootste bank in Catalonië en derde grootste op nationaal vlak, heeft vandaag beslist zijn maatschappelijke zetel te zullen verplaatsen naar Valencia. De tweede grootste Catalaanse bank, Banco de Sabadell, kondigde gisteren al aan zijn maatschappelijke zetel van Catalonië naar Alicante te zullen verhuizen. Ook Gas Natural Fesona, Eurona Wireless Telecom, textielproducent Dogi, solution provider Service Point Solutions en biotechbedrijf Oryzon Genomics hebben hun vertrek uit Catalonië aangekondigd.

AFP or licensors

Toespraak uitgesteld

Intussen blijft de spanning tussen Madrid en Barcelona te snijden, al hebben beide kanten wel een geste gedaan. Zo stelde de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zijn tussenkomst voor het regionaal parlement, om de "actuele politieke situatie te bespreken", uit van maandag naar dinsdag.

De Spaanse regering heeft dan weer de Catalaanse separatisten opgeroepen om hun parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te houden om zo een einde te maken aan de crisis tussen Madrid en Barcelona.

Eerder had het Spaanse Grondwettelijk Hof de zitting van het Catalaanse parlement op maandag verboden. Op die manier wou het Hof vermijden dat het regionale parlement zou stemmen over het uitroepen van de onafhankelijkheid. Of die stemming dinsdag alsnog zal doorgaan is voorlopig onduidelijk.

Verontschuldigingen

In het andere kamp heeft de vertegenwoordiger van de centrale regering in Catalonië, Enric Millo, zich vandaag in naam van de politie verontschuldigd bij de slachtoffers die gewond raakten tijdens een politie-interventie naar aanleiding van het door Madrid verboden referendum op 1 oktober. "Ik kan het enkel betreuren. Ik bied in naam van alle agenten die zijn tussengekomen mijn excuses aan", zo zei hij op televisie.

Tegelijkertijd heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken beslist om de aanwezigheid van de Nationale Politie en de Guardia Civil in Catalonië te verlengen tot 18 oktober. Het is al de tweede keer sinds ze midden september in Catalonië zijn aangekomen dat de aanwezigheid van de ordediensten wordt verlengd. De oorspronkelijke deadline was voorzien op 5 oktober.

Meest gelezen