Termont over Amsterdamse burgemeester: "Hij was onwaarschijnlijk verliefd op zijn stad en haar inwoners"

Hoewel de dood van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan niet onverwacht komt, laat het zijn Gentse collega allesbehalve onberoerd. Hij herinnert zich Van der Laan als een man met een ongelooflijke liefde voor zijn stad. "Het feit dat hij tot zijn dood burgemeester gebleven is, bewijst die liefde."

Gisterenavond is de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan overleden. Hij verloor de strijd tegen kanker. "We wisten dat het einde naderde, maar het blijft verschrikkelijk nieuws", getuigt de burgemeester van Gent, Daniël Termont, in "De Ochtend" op Radio 1. 

"Dag en nacht bezig met zijn stad"

Termont kende zijn Amsterdamse collega persoonlijk via de Europese vereniging van steden. "Hij zette zich geweldig in op de internationale contacten tussen steden onderling." Toch zal het vooral de liefde voor zijn eigen stad Amsterdam en haar inwoners zijn die Van der Laan zo speciaal maakte. "Hij was onwaarschijnlijk verliefd op zijn eigen stad. Hij was daar dag en nacht mee bezig. Het feit dat hij ongeneeslijk ziek was en toch burgemeester gebleven is tot het einde bewijst dat."

Van der Laan hield van Amsterdam, maar de stad hield evenveel van hem, benadrukt Termont. "Het Nederlandse systeem is ietwat anders, daar is de burgemeester een ambtenaar die door de regering aangesteld wordt. Maar mocht hij ooit op de lijst gestaan hebben, hij zou verkozen zijn met ongelooflijke scores."

Hoe ga je als publieke figuur om met je ziekte?

Van der Laan was altijd heel erg open over zijn ziekte. Begin dit jaar schreef hij een emotionele brief aan de Amsterdammers waarin hij schreef dat hij uitgezaaide longkanker heeft. Tegelijk benadrukte dat hij "nog graag een poosje burgemeester wilde blijven". Aan dat poosje kwam enkele weken geleden een einde. Opnieuw schreef hij een brief aan de inwoners. Ditmaal om afscheid te nemen. 

Maar hoe ga je als publieke figuur om met zo'n ziekte? Ook daar zijn er parallellen te trekken tussen Van der Laan en Termont. "Ik heb darmkanker gehad. Enkele maanden geleden hebben we het er nog over gehad, hoe ga je om met zo'n ziekte en een publieke functie? We waren het er allebei over eens dat het privéleven afgeschermd moest worden, maar zo'n ziekte maakt deel uit van het publieke leven."

Meest gelezen