Videospeler inladen...

Toelatingsexamen arts en tandarts in een nieuw jasje

Wie tandarts of arts wil worden, kan alvast zijn agenda bij de hand nemen. Volgend jaar wordt voor het eerst een apart toelatingsexamen voor arts georganiseerd, op 3 juli 2018 in Brussel. Het examen om aan de tandartsenopleiding te beginnen, vindt op 4 juli 2018 plaats. Dat heeft de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits beslist.   

Nieuw is ook dat het aantal kandidaten vooraf wordt vastgelegd bij decreet: 1.102 voor de opleiding arts en 135 voor de opleiding tandarts. De best gerangschikte kandidaten kunnen aan de opleiding beginnen. In het oude systeem kon iedereen beginnen die geslaagd was tijdens de twee zittijden (dit jaar 1.365 kandidaten). In het nieuwe systeem komt géén tweede examenmoment in augustus, omdat de kandidaten per opleiding op één lijst moeten kunnen worden gerangschikt. Uiterlijk op 1 augustus weten kandidaten of ze de opleiding mogen starten. Ook de bezwaarprocedure wordt herzien zodat iedereen voor de start van het academiejaar duidelijkheid heeft.

De inhoud van de examens ligt in lijn met vorig jaar, al zal het makkelijker worden. Het definitieve leerstofoverzicht zal, zoals ieder jaar, ten laatste in januari 2018 beschikbaar zijn op www.toelatingsexamenartstandarts.be. Naast kennis en inzicht in de wetenschappen blijven de examens ook peilen naar onder meer communicatieve vaardigheden.     

Meest gelezen