Videospeler inladen...

Tropische storm Nate eist levens in Centraal-Amerika en zet koers naar de VS

De tropische storm Nate heeft in Nicaragua, Costa Rica en Honduras al minstens 20 mensenlevens geëist. Momenteel raast hij nog over Midden-Amerika, naar verwachting gaat hij dit weekend aan land in de Verenigde Staten, bij de stad New Orleans. Experts vrezen dat Nate nog in kracht zal toenemen en zal uitgroeien tot een orkaan.  

Nate, de opvolger van orkaan Maria, houdt momenteel lelijk huis boven Midden-Amerika. Wegen zijn er geblokkeerd, bruggen kapot, huizen beschadigd als gevolg van de hevige regen, aardverschuivingen en overstromingen.

In Nicaragua, Costa Rica en Honduras zijn minstens 20 mensen om het leven gekomen en zijn nog verschillende mensen vermist. Duizenden inwoners zitten er zonder elektriciteit en stromend water, het treinverkeer ligt stil en vluchten zijn geannuleerd. In Costa Rica zijn de nationale parken, populair bij toeristen, gesloten.

Volgens de voorspellingen trekt Nate noordwaarts, richting Golf van Mexico, waar hij aan kracht zou winnen. Hij zou dit weekend als een orkaan van categorie 1 aan land gaan aan de Amerikaanse kust, in de buurt van de stad New Orleans. Burgemeester Mitch Landrieu heeft alvast de noodtoestand afgekondigd. "Er is geen reden tot paniek voor de inwoners van New Orleans, wel reden om ons voor te bereiden."

In de staat Louisiana worden inwoners langs de kust geëvacueerd, sommige olieplatforms aan de Golf van Mexico zijn ontruimd.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen