Trump wil nucleair akkoord Iran schrappen

De Amerikaanse president Donald Trump wil het akkoord met Iran grotendeels schrappen. Dat schrijft The Washington Post. Volgens Trump houdt Iran zich niet aan de afspraken van het akkoord. Europa wil het akkoord wel behouden.

De Amerikaanse president Trump wil een akkoord uit 2015 met Iran over het omstreden atoomprogramma van Teheran schrappen. Iran beloofde toen dat het onder meer (nog) meer controle zou toelaten op zijn atoomactiviteiten en zijn stock verrijkt uranium zou afbouwen. In ruil zouden economische sancties tegen Iran worden opgeheven. De deal werd gesloten tussen Iran en Amerika, Rusland, VK, Frankrijk, China en Duitsland.

Trump op ramkoers

Tijdens de verkiezingscampagne had Trump erg veel kritiek op het akkoord dat werd afgesloten met Iran. Dat werd afgesloten door zijn voorganger Obama.Ook tijdens zijn eerste toespraak bij de Verenigde Naties noemde Trump Iran een "schurkenstaat" die het terrorisme zou steunen en zich niet aan de afspraken van het akkoord zou houden. Hij waarschuwde toen al dat hij het akkoord met Iran zou herbekijken.

usage worldwide

Volgens de krant The Washington Post zal president Trump volgende week aankondigen dat hij het akkoord deels eenzijdig zal herzien. Voor alle
duidelijkheid: het volledige akkoord opblazen kan Trump niet, aangezien
het een akkoord is tussen Iran en 6 andere landen. De andere landen,
zeker die uit Europa, hebben aangegeven dat ze het akkoord wel willen
behouden.   

Europa: akkoord werkt

Europa is het alvast niet eens met de Amerikaanse president Trump en wil het akkoord behouden. Dat Iran tot nu toe geen kernwapen heeft ontwikkeld en zich aan alle afspraken heeft gehouden toont aan dat het akkoord werkt. Europa verwijst dan ook graag naar Noord-Korea, dat op sneltempo wel aan steeds zwaardere kernbommen werkt. Noord-Korea toont volgens Europa aan dat economische sancties niet werken, terwijl een akkoord afsluiten wél.  

Dat betekent niet dat Europa zich ook geen vragen stelt bij de verdere ontwikkeling van een raketprogramma door Iran. Iran zelf herhaalt dat het nooit plannen heeft gehad om een atoomwapen te bouwen. Dat is wellicht niet waar, aangezien het jaren geleden een geheim militair atoomprogramma moest opbiechten. Maar de voorbije jaren werkt Teheran wel nauw samen me de internationale gemeenschap en heeft het intussen heel wat omstreden intstallaties ontmanteld.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen