AFP or licensors

VN plaatst Saudi-Arabië op zwarte lijst voor doden van kinderen in Jemen

De Verenigde Naties hebben de coalitie van soennitische Arabische landen onder leiding van Saudi-Arabië op hun zwarte lijst geplaatst, voor het doden en verwonden van kinderen in de Jemenitische burgeroorlog. Een goeie beslissing, aldus mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

In 2016 heeft de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië minstens 683 kinderen gedood of verwond en zeker 38 aanvallen uitgevoerd op ziekenhuizen en scholen in Jemen. Dat maakte de VN bekend in haar jaarlijks rapport over kinderen in gewapende conflicten. De internationale organisatie heeft daarom beslist om de coalitie op haar zwarte lijst te plaatsen.

De sjiiitsche Houthi-rebellen en hun bondgenoten, die door Iran worden gesteund, hebben vorig jaar 414 Jemenitische kinderen gedood of verwond, aldus het VN-rapport. Ook zij komen op de zwarte lijst te staan, naast landen als Syrië en Soedan en terreurorganisaties als IS en Boko Haram.

De Saudische coalitie werd in 2016 al toegevoegd aan de zwarte lijst van de VN, maar werd er kort daarop weer van verwijderd door toenmalig Secretaris-Generaal Bank Ki-moon. Die beschuldigde de Saudi's ervan "onaanvaardbare" druk te hebben uitgeoefend, door te dreigen hun financiering voor de VN te verminderen. Maar dat wordt door Saudi-Arabië ontkend.

Lijst van schaamte

De VN zal geen actie ondernemen tegen de groepen op de lijst. Door hen openlijk ten schande te brengen hoopt de internationale organisatie enkel dat de betrokken partijen meer maatregelen zullen nemen om kinderen te beschermen.

Human Rights Watch is tevreden met de beslissing om Saudi-Arabië op te nemen in het rapport. "De Secretaris-Generaal heeft het juiste gedaan door de Saudische coalitie op zijn lijst van schaamte op te nemen, voor hun aanhoudende aanvallen die honderden kinderen gedood en tientallen scholen en ziekenhuizen vernietigd hebben", aldus Jo Becker van HRW.

Meest gelezen