AFP or licensors

VN-vluchtelingenagentschap zoekt 84 miljoen dollar voor opvang Rohingya

Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties is dringend op zoek naar 83,7 miljoen dollar, voor de opvang van Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh. Sinds 25 augustus zijn naar schatting 515.000 Rohingya Myanmar ontvlucht naar buurland Bangladesh, en dat aantal blijft toenemen. 

Het VN-vluchtelingenagentschap heeft de fondsen nodig om de komende zes maand bescherming, onderdak, drinkwater en sanitair te kunnen voorzien voor de honderdduizenden Rohingya in het zuidoosten van Bangladesh. Het verlichten van de dramatische overbevolking in de twee vluchtelingenkampen - Kutupalong en Nyapara- is ook een prioriteit voor de VN, vooral omdat het aantal vluchtelingen dag na dag blijft toenemen. 

Onder de vluchtelingen zijn grote aantallen kinderen, meldt de VN. Veel van hen zijn niet begeleid of gescheiden van hun families. Meer dan de helft van de nieuwkomers zijn vrouwen, onder wie moeders met jonge kinderen. Daarnaast zijn er veel ouderen en mensen met handicaps, ziektes, verwondingen en trauma's, als gevolg van extreem geweld, marteling en seksueel misbruik.

Sinds de start van de Rohingya-crisis in Bangladesh hebben verschillende regeringen en private donors zo'n 24,1 miljoen dollar geschonken aan het vluchtelingenagentschap. De grootste schenkers zijn de VS, Canada, Denemarken, Japan en Zwitserland. Ook de Japanse kledinglijn UNIQLO behoort tot de gulste donoren. 

Meest gelezen