West-Vlaams gouverneur Decaluwé wil privébewakers bij voetbalmatchen

Bij risicowedstrijden in de eerste klasse van het voetbal zijn nogal wat politieagenten in het getouw. Gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen zou dat liever anders zien. Hij wil dat de eersteklassenclubs rond hun stadion privébewakingsfirma's inzetten, zodat er minder (dure) politie nodig is.  Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA), die ook verantwoordelijk is voor de politie, zegt in een reactie dat de leiding van de ordehandhaving rond voetbalstadions bij de politie moet blijven, maar privébewakingsfirma’s mogen wel helpen.

Carl Decaluwé slaakte zijn noodkreet vanmorgen op Radio 2 West-Vlaanderen: “Bij risicomatchen, zoals Club Brugge – Anderlecht, zijn heel veel agenten paraat. Ik hoor wat dat hier in Brugge elk jaar kost aan het stadsbestuur, dus aan de belastingbetaler, en ik stel vast dat meer en meer mensen daar problemen mee hebben.”

De gouverneur van West-Vlaanderen wil minder politieagenten rond de voetbalstadions om de kosten te drukken voor de overheid. Maar privébewakingsfirma’s kosten natuurlijk ook geld, en dat geld zou deels van de clubs zelf moeten komen. De stad Brugge is niet bereid om dat aan haar topclub Club Brugge te vragen, zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a): “Club staat aan de vooravond van grote investeringen in het stadion. Het is nu niet het moment om te discussiëren over de veiligheidskosten. Dat zijn kosten die we als stad bereid zijn te dragen, omdat voetbal belangrijk is voor de uitstraling van de stad, en voor het plezier van de mensen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat de club de ervaring die het heeft IN het stadion (met de stewards, nvdr), ook BUITEN het stadion wil gebruiken.”

Maar dan moet de voetbalwet eerst aangepast worden. Want nu mogen privébewakers - in dit geval zijn dat stewards die de clubs zelf inschakelen - alleen IN het stadion werken. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon heeft daar wel oren naar. Voor hem kunnen privébewakingsfirma’s helpen bij de ordehandhaving rond de voetbalstadions, maar de minister hamert erop dat de leiding bij de politie moet blijven.

Meest gelezen