Weyts maakt komaf met blokstaarten: "Traditie die indruist tegen dierenwelzijn is geen traditie"

Vanaf volgend jaar mogen paarden met een blokstaart niet meer deelnemen aan wedstrijden of tentoonstellingen. Dat heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) beslist. 

Het is een aloude Vlaamse traditie bij veel paardenfokkers: het operatief verwijderen van de staart bij trekpaarden. Dat staat kennelijk mooier bij wedstrijden, maar de amputatie kan pijnlijke gevolgen hebben voor het dier.

Dat zogeheten blokstaarten is dan ook al jaren verboden in Vlaanderen, maar het verbod wordt massaal omzeild. "Je kan er namelijk van afwijken op basis van een medisch attest. Maar in de praktijk zien we dat blijkbaar bijna alle veulens ervan afwijken. Op tentoonstellingen en wedstrijden zie je bijna niet anders dan geblokstaarte paarden",  zegt minister Weyts.

Hij maakt daarom komaf met het blokstaarten: alle paarden die na 31 december 2017 nog geblokstaart worden, zullen niet meer mogen deelnemen aan wedstrijden of tentoonstellingen in Vlaanderen.  Zo kunnen fokkers het wettelijke verbod ook niet meer omzeilen door hun paard in het buitenland te laten blokstaarten.

"Het beeld van geblokstaarte trekpaarden zal in de toekomst verdwijnen", aldus Weyts. "Een traditie die nogal stevig indruist tegen dierenwelzijn is voor mij geen traditie, laat staan een Vlaamse traditie."

Videospeler inladen...

Meest gelezen