Videospeler inladen...

"Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens" wint Nobelprijs voor de Vrede

Het Noorse Nobelprijscomité heeft de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar toegekend aan de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN). De in Genève gevestigde organisatie wint de prijs "voor haar inzet om de aandacht te vestigen op de catastrofale humanitaire gevolgen van elk gebruik van nucleaire wapens en haar baanbrekende inspanningen om een ​​verbod op dergelijke wapens te bereiken", aldus het Nobelprijscomité. 

De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (Engels: International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) is een wereldwijde campagne die in 2007 werd opgericht. Ze heeft als doelstelling het gebruik van kernwapens te verbieden en het wereldwijde nucleaire arsenaal terug te dringen. De campagne bestaat uit meer dan vierhonderd partnerorganisaties in een honderdtal landen.

Het Verdrag voor het Verbod op Kernwapens dat in juli van dit jaar werd goedgekeurd door 122 lidstaten van de Verenigde Naties, was een mijlpaal voor ICAN. Het verdrag, dat intussen door 53 landen is ondertekend, verbiedt de ontwikkeling, het testen, de productie, het opslaan, de handel in, het gebruik van en het dreigen met kernwapens. België is één van de landen die het verdrag niet ondertekenden, net als vrijwel alle andere NAVO-lidstaten en de kernmachten.

Eerbetoon

ICAN liet via Facebook weten "vereerd" te zijn door de toekenning van de Nobelprijs. "Door de macht van het volk te benutten, hebben we gewerkt om een einde te maken aan het meest vernietigende wapen dat ooit is gecreëerd - het enige wapen dat een existentiële bedreiging voor de hele mensheid vormt", schrijft de campagne.

"Deze prijs is een eerbetoon aan de onvermoeibare inspanningen van vele miljoenen campagnevoerders en betrokken burgers over de hele wereld, die, sinds het begin van de atoomtijdperk, luidkeels geprotesteerd hebben tegen kernwapens, erop aandringend dat die geen legitiem doel kunnen dienen en voor altijd verbannen moeten worden van onze aarde", aldus ICAN.

De prijs is ook een eerbetoon aan de overlevenden van de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki, 72 jaar geleden, en alle slachtoffers van kernwapentesten wereldwijd, schrijft ICAN nog. "Hun vernietigdende getuigenissen en onwrikbare pleidooien waren instrumenteel om dit historische kernwapenakkoord te verzekeren." 

Meest gelezen