Zorgt de brexit voor meer invoer van Argentijns vlees in Europa?

Landen als Argentinië, Brazilië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten willen van de brexit gebruik maken om meer vlees en zuivel naar het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie uit te voeren.  Ze hebben een voorstel van de EU en de Britten, die geen hogere invoer willen, verworpen.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft ook gevolgen voor de wereldhandel. Op dit ogenblik heeft de Europese Unie hierover allerlei afspraken binnen de Wereldhandelsorganisatie.  Zo kunnen niet-Europese landen bepaalde hoeveelheden vlees en zuivel uitvoeren naar de Europese Unie, zonder daar de normale invoerrechten op te moeten betalen. Zodra ze dat quotum overschrijven, moeten ze wel de (hoge) invoerrechten betalen. Soms gaat het om een heffing van 100 procent, wat voor een verdubbeling van de prijs zorgt. Hierdoor worden Europese landbouwers beschermd tegen concurrentie van buitenaf.

© Geff Reis - creative.belgaimage.be

Die Europese "invoerquota" moeten nu, als gevolg van de brexit, verdeeld worden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (de 27 overblijvende landen). De Britten en de Europeanen hebben onderling een akkoord bereikt over een verdeelsleutel, gebaseerd op het historische verbruik, die dus niet voor een verhoging van de invoer zou zorgen. Ze hebben de 164 landen die lid zijn van de Wereldhandelsorganisatie hiervan op de hoogte gebracht.

De Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië en Nieuw-Zeeland hebben echter bezwaar aangetekend tegen deze verdeelsleutel.  Aan Europese kant denkt men dat die landen erop uit zijn om hun uitvoerquota op te drijven. "Voor hen is 1+1 meer dan 2", zegt een Europese bron.  De kwestie moet nu uitgeklaard worden binnen de Wereldhandelsorganisatie in Genève. Het Verenigd Koninkrijk moet daar tegen 30 maart 2019, wanneer het geen lid meer zal zijn van de Europese Unie, zijn eigen handelsafspraken hebben met de rest van de wereld. Het wekt vooral verbazing dat ook de Verenigde Staten zich aansloot bij het verzet. De Britten beschouwen de VS immers als een bondgenoot, en de Amerikaanse president Trump had hen na zijn aantreden een goed handelsakkoord in het vooruitzicht gesteld.

Meest gelezen