"Mochten alle ministers resultaten boeken zoals Tommelein en De Backer, zou de rekening snel kloppen"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is erg tevreden over het werk van haar ministers. "Zelden droeg het regeringsbeleid in dit land zo'n blauwe stempel als vandaag", zegt ze in Het Laatste Nieuws.

Volgende week begint ook op federaal niveau het nieuwe politieke jaar, met de State of the Union van premier Charles Michel. De liberale familie is de grootste in de federale regering en de voorzitter van de Vlaamse liberalen ziet een blauwe revolutie, met als exponent het zomerakkoord. "Een zeer liberaal akkoord, en dus kan ik begrijpen dat Kris Peeters (vicepremier voor CD&V, nvdr.) daar af en toe zenuwachtig van wordt", klinkt het.

Gwendolyn Rutten geeft verder verduidelijking na de commotie rond de pensioenen van werkloze 50-plussers: "Wij pakken niemand iets af. Integendeel, de pensioenen gaan omhoog". "Stop maar met staken", is haar boodschap aan de socialistische vakbond.

Ook het energiebeleid is "echt liberaal", stelt Rutten. "Op alle niveaus. In de Vlaamse regering heeft Bart Tommelein kunnen verhinderen dat er 4,5 miljard euro belastinggeld zou verspild worden aan biomassafabrieken. En federaal volgt Philippe De Backer dezelfde lijn met het heronderhandelen van de contracten voor windmolens op zee. Samen besparen zij ons land zowat 8 miljard aan nutteloze uitgaven. Mochten alle ministers zulke resultaten boeken, zou de rekening snel kloppen."

Desalniettemin doet Open VLD het niet meteen fantastisch in de peilingen. Maar voorzitter Rutten wordt niet zenuwachtig. "De ambitie is om het verschil te maken wanneer de eindmeet in zicht is. En daar zijn we nog een jaar vanaf. Eerst het werk, dan de resultaten."

Meest gelezen