2010 AP

"Tweede 9/11" verijdeld dankzij undercover-agent FBI

In de Verenigde Staten is een grote jihadistische aanslag in New York vorig jaar verijdeld. Dat heeft het Amerikaanse gerecht onthuld. De plannen voor de aanslag kwamen aan het licht dankzij een FBI-agent die undercover ging als IS-aanhanger. 

Drie jihadisten hadden het plan opgevat om in naam van terreurgroep IS tijdens de ramadan vorig jaar bommen te laten ontploffen op Times Square en in de metro van New York, en om het vuur te openen op mensen in New Yorkse concertzalen. De terroristen inspireerden zich daarvoor op de aanslag in de Bataclan in Parijs en de metro in Brussel. Ze wilden een "tweede Elf September" creëren, zo luidt het.

De drie communiceerden via chatapplicaties en werden ontdekt door een FBI-agent die zich tijdens de chatsessies voordeed als een IS-strijder. De terreurverdachten zitten sindsdien in de cel op verdenking van het plannen van terreuraanslagen.

Het gaat om:

  • de 19-jarige Abdulrahman El Bahnasawy, een Canadees die in New York zelf werd opgepakt in mei 2016. Hij zou aan de undercover-agent een foto van Times Square hebben gestuurd met de mededeling dat ze "zeker een autobom nodig hebben" om de plaats aan te vallen.
  • Talha Haroon, een Amerikaan van 19 die in Pakistan in de cel zit sinds september 2016. Hij zou aan de FBI-agent hebben gezegd dat de metro een "perfect doelwit" is en dat ze daarvoor bommengordels konden laten afgaan eens al hun munitie zou afgeschoten zijn.  
  • De 37-jarige Russell Salic ten slotte werd in april dit jaar opgepakt in de Filipijnen. Hij zou voor de financiën zorgen.

Meest gelezen