marcvandewiele.com

106.000 euro voor Orteliusatlas uit 1603

Meer dan 1000 loten bood Van de Wiele auctions uit Brugge dit weekend aan. Topstuk was een Latijnse atlas uit 1603 die voor 106.000 euro onder de hamer ging. Een uitzonderlijk hoog bedrag. 

Abraham Ortelius was een Brabantse cartograaf uit de 17de eeuw. Zijn "Theatrum orbis terrarum" bevat 151 kaarten en vijf platen, allemaal met de hand ingekeurd wat het werk zo mooi en waardevol maakt. Zijn atlas komt uit de tijd van de ontdekking van andere continenten, van het utopisch wetenschappelijk denken, en die positieve nieuwsgierige instelling spreekt uit elke afbeelding. Het is een van de weinige ter wereld die nagenoeg compleet is. De atlas kwam van een Belgische familie die niet goed meer wist hoe het kleinoood in haar bezit kwam. De nieuwe eigenaar wenst geheim te blijven. 

Alles samen veranderden voor 450.000 euro aan boeken en kunstwerken van eigenaar. Zo bood het veilinghuis 160 loten aan van de oude kloosterbibliotheek van het Augustijns Instituut van Eindhoven, naast werken van de 17de eeuwse Franse kunstenaar Jacques Callot en van de Belgische graveurs Rassenfosse en Félicien Rops. Het ongewone bedrag van 7000 euro werd neergeteld voor een Brugs rekeningenboek uit 1475. De achtdelige reeks "De aanmerkenswaardigste en alomberoemde zee- en landreizen der Portugeezen, Spanjaarden, Engelsen en allerhande natiën" van Pieter van der Aa uit 1727, met 100 geïllustreerde ontdekkingsreizen, bleek 24.000 euro waard.  Iedereen gelukkig. 

Meest gelezen