Axa wil minder vestigingen, maar grotere kantoren

Axa Bank gaat haar interne structuur grondig veranderen. Volgens de krant De Tijd zal dat gepaard gaan met de sluiting van honderden kantoren én jobverlies. Bij Axa spreken ze liever van “een ambitieus groeiplan waar voorlopig nog geen concrete cijfers op plakken”.

Verschillende grote spelers in de Belgische banksector hebben al gekozen voor méér groei en minder fysieke vestigingen, en ook Axa Bank is dat idee genegen. Volgens de krant De Tijd wil Axa haar netwerk fors afbouwen, maar wordt er wel ingezet op grotere bankvestigingen. 

Uit documenten die De Tijd kon inkijken blijkt dat er cijfers circuleren die wijzen op een inkrimping van ruim 30 procent. Concreet zou dat betekenen dat er van de 631 kantoren maar zo’n 400 zullen openblijven. Dat beleid zou ook een effect kunnen hebben op het personeelsbestand van Axa.

Maar bij Axa Bank zelf nuanceren ze het verhaal. “Dit is zeker geen subtiele saneringsoperatie”, benadrukt woordvoerder Wim Pauwels. “We hebben een strategie opgesteld die focust op meer groei. Dat betekent dat we het aantal bestaande kantoren gaan afbouwen, maar dat we wel sterk inzetten op grote bankkantoren met gespecialiseerd personeel. Zoals een kredietexpert en een beleggingsadviseur in iedere vestiging.”

Of de herstructurering ook een impact kan hebben op de werkgelegenheid, kan Axa voorlopig niet bevestigen of ontkennen. “We hebben teveel kantoren, maar niet teveel personeel”, verklaart Pauwels. “Maar het kan wel zijn dat bepaalde kantoren meer nood hebben aan één specifiek profiel. Dan kan het ook zijn dat we nieuwe mensen aanwerven om die functies in te vullen.” Wat er dan met het huidig personeel zal gebeuren, is dus nog niet duidelijk.

Meest gelezen