Belgisch Solar Team vertrekt morgen met "geheim wapen" aan race voor zege in Australië

Het Belgische Solar Team vertrekt morgen vanuit pole position in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Een groot voordeel, zeker met ons "geheim wapen", zegt woordvoerder Thierry Gerritse.

Het parcours van de zonnewagen-race gaat van Darwin naar Adelaide, dus ongeveer recht door Australië. Dat is een afstand van 3.000 kilometer en grotendeels door de Australische woestijn.

Het Belgische team, een zonnewagen van Leuvense studenten, eindigde vorig jaar op een vijfde plaats. Dit jaar liggen de ambities hoger. En dat mag wel, want de Belgen starten morgen vanop de eerste plaats. "Het ging heel goed tijdens de kwalificatieronde", zegt woordvoerder Thierry Gerritse. "Ons team en onze wagen hebben het heel goed gedaan. We zijn uiteindelijk op de eerste plaats geëindigd. Een fantastisch gevoel voor heel het team.”

Vorig jaar bedroeg het verschil tussen de eerste en de tweede ongeveer vijf minuten. "Door eerst te vertrekken, win je al makkelijk tien tot vijftien minuten", aldus Gerritse, die de Nederlandse teams al de belangrijkste concurrenten zien.

"Maar wij hebben een geheim wapen", weet Gerritse. "Een systeem waarbij we onze wagen een beetje schuin op de weg kunnen zetten. Daardoor kan de wagen profiteren van de zijwind. Vergelijk het met zeilen op de weg.”


Meest gelezen