De 150 bestuurders van De Lijn in en rond Kortrijk gaan maandag weer aan de slag

De vakbonden en de directie van De Lijn West-Vlaanderen hebben een akkoord bereikt. Komende maandag gaan alle chauffeurs van de stadslijnen in en rond Kortrijk opnieuw aan de slag. Maandag was een spontane actie ontstaan door de oplopende werkdruk in de regio en de onveilige situatie rond het station van Kortrijk

Maandag, na de ochtendspits, keerden de chauffeurs van De Lijn naar de stelplaats terug. Dat gebeurde omdat er een aantal problemen zijn rond het station van Kortrijk. Daar zijn sinds 1 september grote infrastructuurwerken aan de gang.

Voor de buschauffeurs van De Lijn zijn de gevolgen vrij groot. Vóór 1 september waren alle perrons gecentraliseerd aan de voorzijde van het station. Nu zijn tal van perrons afgesloten en is een deel verhuisd naar de andere kant. Dat leidt tot meer werkdruk en ook de vlotte doorstroming komt in het gedrang.

De chauffeurs eisten een overleg met de directie. Dat gesprek werd gisteren succesvol afgerond. “De directie en de werkgroepen hebben vrijdag de hele dag zeer constructief samengewerkt om oplossingen te zoeken voor de knelpunten op gebied van veiligheid, werkomstandigheden en om de reiziger vooruit te helpen”, zegt Carla Tavernier van De Lijn West-Vlaanderen. “Reizigers die minder goed te been zijn en lijn 12 willen nemen naar het ziekenhuis, zullen binnenkort dichter bij het station kunnen opstappen. Een aantal lijnen zullen wisselen van vertrekplaats (terminal). De communicatie hierover  wordt zo snel mogelijk voorzien”.

De Lijn geeft verder mee dat er deze maand 5 nieuwe chauffeurs worden aangeworven. Door de vele werken stonden de rijtijden niet meer op punt. “Met extra monitoring willen we die rijtijden realistischer maken. Wij blijven onze reizigers informeren via de gebruikelijke communicatiekanalen”, aldus Tavernier.

"Blij, maar jammer dat we hiervoor een week moesten actievoeren"

De vakbonden zijn tevreden met het akkoord. “De chauffeurs - het betreft zo'n 150 personeelsleden van de stadslijnen en de rand van Kortrijk - hebben hun fiat al gegeven, vanaf maandag loopt alles terug normaal”, zegt Guido Steelandt (ACOD) van het gemeenschappelijk vakbondsfront. “We zijn blij dat er een akkoord is, de klanten zullen er alleen maar bij winnen, net als het personeel van De Lijn. Alleen maar jammer dat we hiervoor een week moesten actievoeren."

Meest gelezen