De Backer: "Binnenkort nieuwe wetgeving die aan elk politiekorps strenger privacybeleid vraagt "

Er komt binnenkort strenger intern en extern toezicht op het privacybeleid binnen politiekorpsen. Dat meldt staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) nadat bekend is geraakt dat tientallen Antwerpse agenten de identiteitsgegevens van burgers zouden hebben gebruikt op goksites.

"Als die feiten echt bewezen worden, moet men die agenten streng straffen", steekt De Backer van wal. "Het kan niet zijn dat gegevens van onschuldige burgers worden gebruikt om daarmee aan de slag te gaan op gokwebsites of in casino's. Wij verwachten van politieagenten dat zij de hoogste standaard van privacy respecteren."

Politiekorpsen hebben toegang tot verschillende databanken. En volgens staatssecretaris De Backer is het gebruik daarvan in principe al goed geregeld en streng gecontroleerd. "Maar nu blijkt dat die controles toch moeten worden aangescherpt."

In functie van een Europese verorderning zal dat binnenkort ook gebeuren, zo kondigt De Backer aan. "Alle politiekorpsen zullen een Data Protection Officer moeten aanstellen. Die zal toezien op het beschermen en het controleren van de gegevens. Er zullen ook fraudesystemen opgesteld moeten worden om ervoor te zorgen dat er geen misbruik van die gegevens kan worden gemaakt. En we versterken ook het sanctieorgaan." 

Meest gelezen