2016 Getty Images

Het schiet lekker op

De aanslag in Las Vegas, de wapendiscussie in de VS, de Vlaamse nationalisten bij het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië en de jacht: Geert Hoste kijkt met een eigenzinnige blik terug op de actualiteit.

Ik was aardig van mijn AA-melk deze week door de beelden van de slachtpartij in Las Vegas en door het achterlijke discours over de vrijheid om een wapen te dragen. En toen kwam er een mail binnen met een oproep van het Rode Kruis Vlaanderen. Men had dringend bloed nodig. Van mensen in Vlaanderen om andere mensen in Vlaanderen te helpen. Solidariteit gaat niet alleen over geld en meer geld. In Las Vegas wierpen sommige concertgangers zich, in de vuurlijn, als levend schild op anderen, om ze af te schermen. 

Het zijn al moeilijke tijden. De Boekenbeurs komt eraan dus we worden overspoeld met zelfbeleefde verhalen over misbruik, overspel, fraude en bedrog. En dan moet Het Vlaams Belang zijn pareltjes nog presenteren. Ondertussen moet ik bekomen van de uitspraken van twee collega’s uit de Vlaamse kunst- en cultuurwereld. De ene overspelige echtgenoot stelde zich ridderlijk op, en sprak: "Ik heb mijn vrouw volledige vrijheid gegeven om te schrijven" over zijn overspel, en de andere pakte al even hoofs uit met "mijn vrouw wilde haar hoofddoek afdoen voor een job, maar dat mocht niet van mij. Pas op ze heeft die vrijheid, maar niet om die reden". Ik heb ergens een afslag gemist. Ik moet dringend, de app vrijheid 2.0 downloaden. 

Meanwhile, back at the ranch, komen N-VA politici op voor de vrijheid van de Catalanen. Er lopen dezer dagen meer N-VA-politici op de Ramblas in Barcelona, dan op de IJzerbedevaart in Diksmuide. De Vlaamse politici hebben in één week tijd meer over de onafhankelijkheid van Catalonië gesproken, dan de voorbije vijf jaar over de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Je zult ze eerder zien zwaaien met de vlag van Catalonië dan met de Vlaamse Leeuw. Kunnen ze eindelijk ook eens paraderen met een vlag met een biesje rood in. En ze hebben zich nog eens ouderwets kunnen druk maken over een koning die Filip heet! Toch die van Spanje.

Maar het zal onze koning everzwijnenworst wezen. Zijne Koninklijke Droogheid gaat dit weekend jagen. Verwacht van mij geen pleidooi meer tegen de jacht. Ik heb mijn lesje geleerd. De voorbije jaren ben ik genoeg met de dood bedreigd. Daarom verander ik het geweer van schouder. Ik hoorde immers een surrealistische babbel van een Vlaamse top-ceo, die zei: "Je kunt toch niet gewoon gaan wandelen zonder je geweer mee te nemen om iets te schieten?"

Hij heeft me echter helemaal overtuigd van de goede bedoeling van de jagers. De jacht is natuurbeheer! Hulp aan de boeren! Goed voor de verkeersveiligheid! Ter bescherming van de geoogste gewassen! Overigens schieten ze enkel zieke of gehandicapte, of buitenlandse of zwangere dieren, of zoiets. En het doodgeschoten wild wordt gegeven aan het OCMW Zoveel goede bedoelingen, waar hoor je dat nog? 

Het dragen van wapens moet je overlaten aan professionals

Mijn standpunt is dat je het dragen en het gebruik van wapens niet aan hobbyisten moet overlaten, maar aan professionals. Als je militairen in winkelstraten kan zetten, kan je ze ook in de bossen hun werk laten doen. De Vlaamse jager stelde dat de overheid zoiets niet aankan en daarom de hulp inroept van mensen zoals hij. Ik polste of er dan zoals bij de overheid, de scouts en de VRT ook in de St-Hubertusverenigingen meer vrouwen, kleur en allochtonen moeten komen. Maar zin voor ironie zit niet in ingebakken in de Vlaams DNA. Dat vond hij een stap te ver gaan.

Het mocht, die vrijheid is er, maar een wapen is gevaarlijk en toch meer iets voor… Tja, voor blanke mannen, van rond de zestig. Zoals de koning en andere hoogbegaafden en boekhouders-op-ruste, die we dezer dagen met een geweer in de hand zien stappen over Flanders fields. Of zoals ze weilanden in het Spaanse noemen "Las Vegas".

-----

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen