Liberale vakbond ACLVB: "Belast vermogen en arbeid progressief"

De liberale vakbond ACLVB stelt een eigen belastinghervorming voor: een progressieve duale inkomstenbelasting. Daarbij zou er stapsgewijs een progressieve belasting komen op arbeid en inkomen uit vermogen. Dit zou de Belg gemiddeld 75 euro netto per maand moeten opleveren. Dat zegt ACLVB-voorzitter Mario Coppens in het VRT-programma "De Vrije Markt".

Wie werkt, wordt volgens de liberale vakbond zwaar belast. Maar wie inkomen heeft uit vermogen, ontsnapt grotendeels aan belastingen. En dat is een doorn in het oog van de vakbonden.  ACLVB gaat nu een stap verder en stelt een eigen progressieve duale inkomstenbelasting voor ofwel een heffing  op arbeid en inkomen uit vermogen. Via deze hervorming moet de fiscaliteit rechtvaardiger worden en de lasten op arbeid verlagen.

Concreet wil de vakbond in de toekomst twee delen op de belastingbrief. Een luik voor inkomsten uit arbeid en eentje voor alle inkomsten uit vermogen, die ook progressief belast zouden worden. Dat wil zeggen dat iemand die 2.000 euro ontvangt uit vermogen, minder zwaar procentueel belast zou worden dan iemand met 50.000 euro inkomsten. 

Met deze belastinghervorming wil ACLVB de koopkracht verhogen. Doordat arbeid in dit systeem minder zwaar belast wordt, zou een werknemer tot 911 euro belastingvoordeel per jaar hebben. Ofwel een stijging van het nettoloon van ongeveer 75 euro per maand. Ook zou er meer ruimte komen voor overheidsinvesteringen.  

Meest gelezen