AFP or licensors

Officieel: Merkel gaat onderhandelen met de liberale FDP en de Groenen

De christendemocratische Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag voor het eerst officieel aangekondigd dat ze coalitiegesprekken zal aangaan met de liberale FDP en de Groenen. Ze deed dat tijdens een bijeenkomst van de jongerenafdeling van haar partij.

Na de zware verkiezingsnederlaag van twee weken geleden gaf de socialistische SPD, de huidige coalitiepartner van de CDU van Merkel, aan dat ze in de oppositie zou stappen. Omdat Merkel de partijen Alternative für Deutschland en Die Linke had uitgesloten van regeringsdeelname, was ze aangewezen op een "Jamaïca-coalitie", een coalitie dus met de liberale FDP en de Groenen. Maar ze hield sindsdien de deur nog steeds op een kier voor gesprekken met de SPD.  

Die deur sloot Merkel nu, want vandaag kondigde ze op een bijeenkomst van de jongerenafdeling van haar partij voor het eerst aan dat ze gesprekken zal aanknopen met de FDP en de Groenen. Die coalitie zou 393 van de 709 zetels hebben in de Duitse Bondsdag.

Merkel erkende dat de vorming van een nieuwe regering moeilijk zal zijn. Uiteindelijk zal een bijzondere partijbijeenkomst van de CDU het laatste woord over een coalitie hebben. Met de leider van de Beierse zusterpartij CSU Horst Seehofer zal ze een gezamenlijke lijn voor de onderhandelingen over de Jamaïca-coalitie uitzetten.  

Meest gelezen