Nieuw-Zeelanders kiezen ex-vluchtelinge Golriz Ghahraman tot groen parlementslid

Met alle stemmen geteld, belooft de vorming van een nieuwe regering niet van een leien dakje te lopen in Nieuw-Zeeland, maar de media zijn er in de ban van het nieuwe groene parlementslid Ghahraman.

CATHERINE CATTANACH 2017

De conservatieve National Party van premier Bill English blijft veruit de grootste maar heeft met 58 zetels geen absolute meerderheid in het 120 zetels tellende parlement in Wellington.

Het linkse Labour van Jacinda Ardern kreeg 45 zetels, maar er wordt nu volop gekeken naar de New Zealand First, een populistische partij die negen zetels in de wacht kon slepen voor de Greens met acht zetels.

De media in Nieuw-Zeeland hebben echter voluit aandacht voor het onverwacht verkozen groene parlementslid Golriz Ghahraman. Zij kwam als negenjarig kind met haar ouders als vluchtelinge vanuit Iran naar Nieuw-Zeeland en heeft er een boeiende carrière opzitten. Ghahraman studeerde in Oxford en werkte voor de Verenigde Naties in ophefmakende processen wegens schendingen van mensenrechten in Den Haag, Afrika en Cambodja.

Overigens zit er nogal wat diversiteit in het parlement van Nieuw-Zeeland, dat officieel ook Aotearoa heet, de naam van de Maori-minderheid. Die Maori vormen een derde van de bevolking, maar er zijn ook veel migranten uit eilandengroepen uit de Stille Oceaan of uit Azië.

Meest gelezen