Videospeler inladen...

Orkaan Nate heeft het Amerikaanse vasteland bereikt

Orkaan Nate is in de VS aan land gekomen bij de monding van de Mississippi-rivier, in een gebied met weinig bevolking. In de staten Louisiana, Mississippi en Alabama is uit voorzorg de noodtoestand uitgeroepen.

AP2011

Nate is nu een orkaan van categorie 1 op een totaal van 5 op de schaal van Saffir-Simpson. Er zijn nu al rukwinden gemeten van meer dan 130 kilometer per uur. De orkaan zou nog in kracht kunnen winnen en windsnelheden van meer dan 170 kilometer per uur kunnen bereiken.

In afwachting zijn meer dan 70 olieboorplatformen in de Golf van Mexico gesloten en zijn de werknemers geëvacueerd. De havens in de staten Louisiana, Mississippi en Alabama zijn gesloten en de overheid heeft de mensen opgeroepen om binnen te blijven of veilige gebouwen op te zoeken.

Nate ging vannacht aan land in de buurt van de monding van de Mississippi. Op zijn spoor ligt New Orleans, de stad die in 2005 grotendeels verwoest werd door de orkaan Katrina. In New Orleans zijn de wijken geëvacueerd die niet beschermd worden door de dijken.

In de kuststad Biloxi in het zuiden van de staat Mississippi zijn verscheidene straten overstroomd. Op Instagram werden beelden gepost van een ondergelopen parkeergarage waar een paar vergeten auto's drijven.  

Videospeler inladen...
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nate maakte zeker 25 doden door hevige wind en overstromingen in Centraal-Amerika

Dat Nate erg verwoestend is, hebben landen in Centraal-Amerika al ondervonden. In Nicaragua verloren zeker 12 mensen het leven, in Costa Rica (foto boven) nog eens negen en Honduras en El Salvador telden elk twee doden.

De storm scheerde langs het Mexicaanse schiereiland Yucatan, waar nogal wat toeristische activiteit is, maar van daaruit kwamen nog geen meldingen over slachtoffers of ernstige schade.

Meest gelezen