Videospeler inladen...

Madrid massaal op straat voor Spaanse eenheid én voor dialoog

Op verschillende plaatsen in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn vanmiddag duizenden mensen bijeengekomen om te protesteren tegen de plannen van Catalonië om zich af te scheiden. Anderen riepen om dialoog tussen Madrid en Barcelona, na het omstreden referendum op 1 oktober, voor de onafhankelijkheid van Catalonië.  

De Plaza de Colon, in het hart van de Spaanse hoofdstad, kleurde rood en geel, "ter verdediging van de natie en de grondwet". Onder een zee van Spaanse vlaggen eisten nationalistische betogers eenheid in Spanje. De massale betoging kwam zes dagen na het omstreden referendum in Catalonië van vorige zondag, over de afscheiding van de Catalanen. 

Ook op de plaza Cibeles, voor het stadhuis in Madrid werd er gemanifesteerd. Daar stonden mensen in het wit gekleed te zwaaien met het opschrift "#Hablamos?" (Kunnen we praten?). Zij willen een dialoog tussen de federale regering in Madrid en de regionale "Generalitat" in Barcelona.

Het initiatief "#Hablamos?" komt van een burgerplatform, weet Sven Tuytens, onze correspondent in Madrid:  "Die mensen hebben genoeg van hun politici, ze willen dat de politici heel snel aan tafel gaan zitten om de problemen tussen Madrid en Barcelona op te lossen." Het stijgende nationalisme in Spanje én in Catalonië maakt deze mensen bang. Als burgers willen ze nu druk zetten op hun politici, om de oorlogstaal achterwege te laten en eindelijk te gaan praten.

Ook in Barcelona weerklonk die roep om dialoog. De organisatoren van "#Hablamos?" hadden gevraagd om witte kledij te dragen als teken van vrede en niet met vlaggen te zwaaien, noch met de Spaanse, noch met de Catalaanse. VRT-correspondent Sven Tuytens zag hoe de menigte meteen "sin banderas" (zonder vlaggen) begon te roepen toen er iemand met een rood/gele vlag kwam opdagen. 

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen