Sympathie, maar ook ongerustheid over crisis in Spanje bij Franse "Catalans"

U stond er wellicht niet bij stil, maar Catalonië houdt niet op aan de Spaans-Franse grens. Net zoals er een Frans-Baskenland of Gascogne is, is er in het zuiden van Frankrijk ook een "Catalogne du Nord" of "Catalunya del Nord".

Dat gebied kent u wellicht beter als de Roussillon of officieel het departement Pyrénées-Orientales met als hoofdstad Perpignan (foto Arno Lagrange). Het gebiedwerd in 1659 door het Verdrag van de Pyreneeën overgedragen van Spanje aan Frankrijk.

Veel van de bijna 400.000 inwoners voelen zich cultureel
Catalaans, begrijpen en spreken ook de taal en en hebben sympathie voor hun volksgenoten aan de andere kant van de grens. Dat gevoel werd versterkt toen veel Catalanen na de Spaanse Burgeroorlog in 1939 hier naartoe vluchtten voor de dictatuur van Franco.

Ook nu spelen de Franse "Catalans" een rol. Zo werden miljoenen stembiljetten voor het Catalaanse referendum in de Roussillon gedrukt en daarna over de grens gebracht onder de neus van de Spaanse politie.

Er is dus veel solidariteit voor de verzuchtingen van de nationalisten in Catalonië, maar anderzijds ook veel ongerustheid, vooral omdat veel bedrijven uit de Roussillon zaken doen met Catalonië en de rest van Spanje. Bovendien mag Catalonië dan wel een van de rijkste regio's van Spanje zijn, de Roussillon is een van de armste streken in Frankrijk.

Meest gelezen