Videospeler inladen...

Russische politie pakt tientallen opposanten op tijdens protesten tegen jarige Poetin

In Rusland zijn er in verschillende steden betogingen geweest tegen president Vladimir Poetin. Die wordt vandaag 65. Oppositieleider Aleksej Navalny had vanuit de gevangenis opgeroepen om op straat te komen. In Sint-Petersburg zijn tientallen betogers opgepakt door de politie.

Oppositieleider Navalny zit momenteel in de cel omdat hij had opgeroepen tot een “ongeoorloofde demonstratie”. Hij vroeg zijn aanhangers om vandaag op  straat te komen in verschillende Russische steden, inclusief Sint-Petersburg en Moskou.

In Sint-Petersburg kwamen een duizendtal opposanten op straat. Zij trokken door de stad en scandeerden "Rusland zonder Poetin" en "Poetin neem ontslag". Toen de betogers door de rangen van de politie wilden dringen, trad die op. Tientallen manifestanten werden opgepakt.

In Moskou waren er 1.000 tot 2.000 vooral jonge betogers, heel wat minder dan bij de vorige protestmars in juni. De politie trad toen fors op en arresteerde honderden mensen, maar deze keer lieten de ordekrachten begaan, ook al was er geen toestemming voor de betoging.

Ook in andere steden waren er protesten, al is het niet duidelijk hoe groot de opkomst daar was. Onder meer in Jekaterinenburg en Samara werden meer dan honderd betogers aangehouden.

Poetin wordt vandaag 65. Maar plannen om met pensioen te gaan, heeft de Russische president nog niet.  Algemeen wordt verwacht dat hij bij de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar opnieuw kandidaat zal zijn. Navalny wil ook meedoen aan de verkiezingen, maar mag geen kandidaat zijn omdat hij eerder veroordeeld is voor fraude. Volgens in wat hij een politiek proces noemt.

Meest gelezen