Tila Tequila: "Oké, ik ben een beetje wild. En dus zeker geen non!"

Ze was het stoute buurmeisje, de dochter die je liever niet zelf wilde hebben, maar die je stiekem een verademing vond. Omdat ze lekker ondeugend durfde te zijn en wanneer het moest, een grote mond opzette met een duidelijke mening. Dat maakte Tila Tequila 10 jaar geleden dan ook de ideale kandidate voor het MTV-datingprogramma "A shot at love", waarbij niet alleen 16 heteromannen maar ook 16 lesbiennes naar de hand van de biseksuele Tequila dongen. Tequila groeide uit tot een fenomeen, vooral dankzij het internet en sociale media. Maar even snel als ze de celebrity-ladder beklom, donderde ze ook naar beneden.

Vooral dankzij MySpace slaagde Thien Thanh Thi Nguyen, de echte naam van Tila Tequila, er in 2006 in zich met bikini- en glamourfoto’s  tot meest bezochte profiel te bombarderen op de sociale netwerksite. Met daarenboven meer dan 1,5 miljoen vrienden. "Is zij het typevoorbeeld van hoe een nieuw medium dat voor iedereen toegankelijk is een heuse vedette kan maken?", concludeerde Time Magazine dan ook. Een eigen tv-programma was bijna een logisch gevolg. Het werd "A shot at love", uitgezonden op de populaire muziekzender MTV.

Het MTV-programma werd in de VS voor het eerst op 9 oktober 2007 uitgezonden en werd een van de best bekeken programma’s bij tieners en jongvolwassenen, ook daarna buiten de VS. De controverse die het programma opriep, vooral door het aspect van biseksualiteit, leverde "A shot at love" nog meer publiciteit op. Een controverse die maar al te graag gevoed werd door hoofdrolspeelster Tila Tequila zelf. Zo haalde ze fel uit naar The Christian Post die uiterst kritisch over haar programma geschreven had. Ze sprak van "gay bashing", terwijl ze zelf het gevoel had door God gered te zijn geweest.

Volgens Tequila was het programma perfect om homo- en biseksualiteit bespreekbaar te maken: "Men praat niet graag over homo- en biseksualiteit. Men probeert dat eerder stil te houden. Maar dankzij dit programma geven we daar wél ruchtbaarheid aan: oordeel niet over deze mensen, zie hoe goed ze kunnen zijn, wat ze voor de wereld betekenen. Het is niet omdat je zo bent dat je een verschrikkelijk persoon bent." (CY Interview, oktober 2007)

"Ik heb echte gevoelens voor mensen, of ze nu mannelijk of vrouwelijk zijn. Zij die beweren dat mijn biseksuele gevoelens nep zijn, weten niet waarover ze praten. Bovendien denken velen dat, als je biseksueel bent, dat je door wie dan ook opgewonden geraakt. Onzin natuurlijk. Het is gewoon plezieriger, want soms kan ik mannen zo beu worden." (Oh No They Didn’t, juni 2008)

2007 FilmMagic

"A shot at love" garandeerde alvast veel drama -mannen moesten concurreren met vrouwen-, iets waar Tequila nog graag een schepje bovenop deed, ook in de tweede reeks van "A shot at love". Maar daardoor creëerde ze van zichzelf een beeld -"Wild en sexy, en niet meer dan dat"- dat ze graag anders zag: "Mijn grootste uitdaging op dit moment is hoe het publiek me ziet. Ik heb altijd een uitgesproken mening gehad, zonder blad voor de mond. Maar het publiek kent me enkel van "A shot at love", dat is een beeld dat de media van mij gemaakt hebben. Zo ben ik helemaal niet. Ik ben geen emotioneel wrak. Ik weet goed waarmee ik bezig ben. En ja, ik ben een beetje wild. Ik ben zeker en vast geen bibliothecaresse of non." (Autostraddle, december 2009)

Maar het succes had duidelijk zijn keerzijde. De problemen met haar toenmalige vriend, NFL-speler Shawne Merriman, werden op het internet breed uitgesmeerd, met klachten van huiselijk geweld. Een rechtszaak daarover verloor ze nochtans. Begin 2010 stierf vriendin Casey Johnson, met wie ze hooguit een maand verloofd was. In 2011 verscheen -buiten haar medeweten, al wordt daaraan getwijfeld- dan een pornovideo, waarin ze de liefde bedreef met 2 andere vrouwen. Een jaar later liet ze zich opnemen in een ontwenningskliniek.

2016 The Washington Post

Maar ze bleef onsamenhangende onzin op sociale media spuien. Zo beweerde ze dat president George W. Bush geen kind was van zijn ouders, maar een kloon. Ze eigende zich ook goddelijke krachten toe. In mei van dit jaar liet ze nog weten dat ze een "Soul Contract" ondertekend had om zelf God te worden.

Men denkt dat ik oppervlakkig en smakeloos ben

Vorig jaar liet ze zich fotograferen met de Hitlergroet ("Het is belangrijk de vrijheid van meningsuiting te vrijwaren en dus moet zoiets kunnen.") Eerder had ze Hitler al als "a good man" omschreven. Ook verspreidde ze eind 2013 een getekende foto waarop ze te zien was met hakenkruis op de arm en een pistool in de hand ("Mensen nemen zo’n foto veel te serieus.") En de aarde, die is volgens haar plat ("En er zouden ook nog andere planeten plat kunnen zijn."). Ook liet ze weten dat een job in de Trump-administratie haar wel zou liggen. Ten slotte werd ze diverse keren tijdelijk van Facebook ("Owned by the zionists") verbannen.

Zelf lag ze er allemaal niet wakker van. Zo liet ze in augustus 2015 op nieuwswebsite The Independent optekenen: "Men denkt dat ik oppervlakkig en smakeloos ben. Maar eigenlijk ben ik geschift en heb ik een humor die niet onmiddellijk begrepen wordt. Ik heb misschien geen filter in mijn hoofd, maar met hetgeen ik zeg wil ik alleszins niemand kwetsen."

De carrière van Tila Tequila, intussen 35, werd nog het best samengevat door nieuwswebsite "Digital trends": "Ooit waren de fans van Nguyen geile tieners en MTV-fans, nu zijn het hardcore zotten." Die "geile tieners" zaten 10 jaar geleden nog op het puntje van hun stoel te genieten van "A shot at love":

Meest gelezen