ESA

Vogel "photobombt" een foto van het ISS dat voor de zon passeert

Fotografen van het European Space Agency die een foto wilden schieten van het International Space Station terwijl het voorbij de zon trok, kregen meer dan ze verwacht hadden. In de zeer kort tijd die het duurde om het ISS te fotograferen, bleek er ook een vogel voorbij de zon gevlogen te zijn.

Een foto nemen van het ISS terwijl het een transit uitvoert, dat wil zeggen voor het oppervlak van de zon, de maan of een planeet vliegt, is een populair tijdverdrijf voor astrofotografen, fotografen die zich specialiseren in ruimte-objecten. 

Een dergelijke foto vereist planning, geduld en een zekere dosis geluk. De camera moet immers op het juiste ogenblik op de juiste plaats opgesteld worden om het ruimtestation vast te leggen terwijl het met 28.800 kilomter per uur voorbijraast. Bij dergelijke snelheden heeft de fotograaf slechts seconden om de transit te fotograferen, en als er wolken zijn die het uitzicht blokkeren, moet men weken wachten voor er zich nog eens een gelegenheid voordoet. 

Wolken waren er niet aan de hemel, toen de astronomieclub van het European Space Astronomy Center in Madrid deze foto nam. Wel slaagde een vogel erin om door het beeld te vliegen in de 1,2 seconden die het ISS nodig had om voorbij de zon te vliegen.

Het ISS draait rondjes rond de aarde op z'n 400 kilometer afstand, en dat liet de astronomieclub toe om uit te rekenen dat de vogel zo'n 68 meter van de camera af vloog. Het verschil in grootte en afstand maakt dat de vogel en het ISS op de foto even groot lijken te zijn, aldus de ESA.

De foto werd al genomen in 2013, maar de ESA heeft haar pas deze week vrijgegeven.

ESA

Het voorwerp dat diagonaal voorbij het oppervlak van de zon trekt, is het ISS, de vogel vliegt vertikaal van onder naar boven over het oppervlak. Van dichtbij is, vooral onderaan, overigens te zien dat het om een vogel gaat.

Meest gelezen