Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Zit islamitische groep achter dodelijke aanvallen in noorden van Mozambique?

Volgens de overheid zijn er 16 doden gevallen bij drie aanvallen van gewapende bendes op politiekantoren. Er zou een band zijn met lokale moslimextremisten, maar er is nog veel onduidelijkheid.

De drie aanvallen vonden plaats in Mocimba de Praia, een stadje niet ver van de grens met Tanzania in het noorden van het Afrikaanse land Mozambique. Telkens vielen gewapende mannen een politiekantoor aan.

Volgens de politie zijn er 14 aanvallers en twee politieagenten gedood. Er zouden  ook een tiental verdachten opgepakt zijn. Er werden ook wapens en munitie in beslag genomen.

De lokale overheid spreekt over "een radicale moslimsekte" die in de buurt nogal wat aanhang zou hebben. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat internationale terreurgroepen zoals Al Qaeda en IS banden hebben met de aanvallers. In de buurt liggen ook belangrijke aardgasvelden, maar die werden niet aangevallen.

Gewelddadige aanvallen in Mozambique zijn geen uitzondering, maar die waren in het verleden meestal het werk van de Renamo-beweging, een oppositiegroep die tot 1992 strijd voerden tegen de linkse Frelimo-regering. Sindsdien is een vredesverdrag gesloten en is Renamo omgevormd tot een conservatieve oppositiepartij, maar delen van die partij blijven af en toe aanvallen uitvoeren.

Meest gelezen