"Zeven jaar lang was dialoog met Spaanse premier Rajoy onmogelijk"

Catalonië heeft er weinig vertrouwen in dat de Spaanse premier Mariano Rajoy een compromis wil. Amadeu Altafaj, de Catalaaanse vertegenwoordiger bij de Europese Unie en zelf voorstander van Catalaanse onafhankelijkheid, is alvast erg pessimistisch.

Dit weekend wordt er in Spanje en ook in Catalonië massaal betoogd om de politici in Madrid en Barcelona tot een dialoog aan te zetten. Maar Altafaj ziet dat nog niet zo snel gebeuren. In "De zevende dag" zei Altafaj dat de Catalanen wel willen praten met de centrale regering in Madrid, maar dat dat zeven jaar lang onder de huidige premier Mariano Rajoy niet mogelijk bleek.

Rajoy volgt een ondemocratische lijn en voor hem is "de wet alles en alles is de wet", maar hij vergeet dat de wet de burgers en de democratie moet dienen, vindt Altafaj. Hij wijst er ook op dat Rajoy in een interview met de krant El Pais gezegd heeft dat hij niet zal aarzelen om artikel 155 van de grondwet in te roepen als de onafhankelijkheid van Catalonië wordt uitgeroepen. Dat houdt in dat hij dan de autonomie van de regio zal opheffen en zelf de politieke controle over Catalonië zal overnemen.

De Spaanse premier wil ook niet praten met de Catalanen tenzij die "stoppen met hun dreigende taal", maar Altafaj merkt op dat de videobeelden van het politiegeweld van vorige zondag duidelijk aantonen wie wie hier bedreigt.

"Grondwet aanpassen aan evolutie van de staat"

De Spaanse grondwet die de overgang naar de democratie in 1978 regelde en autonomie toekende aan de regio's, stelt tegelijk dat Spanje ondeelbaar is. Die grondwet is er echter ook gekomen onder de schaduw van de militairen, merkt Altafaj op, en moet een levende tekst zijn die zich aanpast aan de evolutie van staten. De politiek kan de grondwet aanpassen en de Catalaanse vertegenwoordiger verwees daarbij naar België.

Hij noemt het ook "bijna zeker" dat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid zal uitroepen en zegt dat dat legitiem is. Er is daar een meerderheid voor in dat parlement en er was een voldoende meerderheid bij het referendum van vorige zondag.

Toen ging 43% van de stemgerechtigde Catalanen stemmen en 90% van hen stemde voor. Gezien het politiegeweld is dat een erg goede opkomst en bovendien heeft de Guardia Civil veel stembiljetten in beslag genomen. Volgens peilingen wilde 70% van de Catalanen dat de mensen in een referendum konden beslissen over een dergelijke drastische maatregel, maar werd dat tegengewerkt door de Spaanse politie en dat volstaat als legitimatie voor de onafhankelijkheid, vindt Altafaj. . Voorlopig heeft het Catalaanse parlement echter nog niet gedaan.

Meest gelezen